ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ИВАН ТЕОФИЛОВ ВЗЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ПЕРОТО“ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В ЛИТЕРАТУРАТА

17 Sep, 2016

ИВАН ТЕОФИЛОВ ВЗЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ПЕРОТО“ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В ЛИТЕРАТУРАТА

Литературният клуб празнува първия си рожден ден
 
Любимото място заслово, книги и литература навърши една година и раздаде своите годишни награди.

Лично кметът на София Йорданка Фандъкова честити празника на „Перото“:„Миналата година беше годината на книгата за София – откриха се много нови пространства, но най-големият подарък за София в навечерието на празника беше именно създаването на Литературен клуб „Перото“. Сърдечно поздравявам за идеята Национален дворец на културата и целия екип на „Перото“, каза Фандъкова и допълни: „Сигурна съм, че когато има добри места и добри пространства за култура, тогава градът започва да живее и мисля, че това се усеща все повече“.

„Имате истинско право да празнувате“, поздрави присъстващите Директорът на Двореца Мирослав Боршош. „Всички вие тук, превърнахте идеята за първата денонощна книжарница в място за преживяване и за истинско споделяне“, каза още той.

С наградата „Перото“ за цялостен принос към литературния контекст на България беше отличен поетът Иван Теофилов. Той разкри, че винаги, когато става въпрос за литературна награда, вълнението в него е голямо. „Тази награда не само отбелязва, но и защитава труда ми“, сподели Теофилов.

В категорията „Поезия“ наградата получи Георги Господинов със стихосбирката си „Там, където не сме”. Деян Енев спечели отличието за „Проза“ с романите „Мария” и „Гризли“. Книгата „Илийчо, Август и седемте джуджета” донесе наградата за детска литература на Сотир Гелев и Пенко Гелев. Статуетката в категория „Превод“ спечели Ксения Банович за преводите й на хърватски език на „18% сиво” на Захари Карабашлиев, „Алкивиад Велики” и „Случаят Джем” на Вера Мутафчиева. Романът „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров спечели отличието за дебют.

За втора поредна година Литературен клуб „Перото” връчва годишните си награди. Творците бяха избрани сред номинираните в пет категории: “Превод от български на чужд език”, “Проза”, “Поезия”, “Детска литература” и “Дебют”.

Литературните награди „Перото” са пластики, изработени от световноизвестния скулптор проф. Емил Попов, чиито произведения са изложени в едни от най-известните световни музеи и галерии.
 
Фотограф: Орлин Огнянов