ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

„Исус Христос Суперзвезда” със софийска премиера в НДК

6 Jan, 2023

Опера Пловдив ще представи за първи на софийска сцена хитовия си спектакъл „Исус Христос Суперзвезда” от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс на 28ми януари  на сцената на ЗАЛА 1 на НДК. 
Талантливата режисьорка Веселка Кунчева пренася историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда Искариотски в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. С характерните за стила си силно визуални изразни средства тя изследва безкрайния цикъл на вяра и отричане. „Това, което виждам в тази рок опера не е просто болезнено въздействаща музика. В нея има пророчество, което ние като съвременни творци сме длъжни да видим,” споделя Веселка Кунчева. Сценографията  на Мариета Голомехова допълва режисьорската концепция като пресъздава подземен град-гробище, олицетворяващ  "бездомието" на света,  в който живеем. За спектакъла тя изработва и уникален венец, но не от тръни, а от парчета стъкло.
За ролята на Исус е поканен рок певеца Николай Воденичаров-Никеца, срещу него като Юда се изправя Владимир Михайлов, известен артист и музикант, изпълняващ главната роля в нашумелия сериал „Братя“. Безкомпромисният певец изпълнява и главните роли в мюзикълите „Фантомът на операта”, „Клетниците” и „Мамма миа”.  Гласовитата Керана е Мария Магдалена, публиката ще разпознае и Константин Кацаров, фронтмен на група „Ренегат”, в ролята на Анна. Останалите партии се изпълняват от актьора Цвети Пеняшки и солистите Марк Фаулър, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев, Август Методиев и др. 
В спектакъла участват Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив.
Рок операта „Исус Христос Суперзвезда” се изпълнява на английски език със субтитри на български.


Исус Христос суперзвезда
Музика: Андрю Лойд Уебър
Текст: Тим Райс
По споразумение с The Really Useful Group Ltd.
 Диригент – Константин Добройков
Режисьор – Веселка Кунчева
Художник – Мариета Голомехова
Хореография – Явор Кунчев
Солисти:  Николай Воденичаров – Никеца , Владимир Михайлов, Керана,  Цвети Пеняшки, Владимир Ников, Константин Кацаров, Август Методиев,  Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев
Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив