ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Историята на НДК оживява във вторник, 21 юни, в разкази, музика, мултимедия, артистични изпълнения и нови сувенири

19 Юни, 2022

Този вторник, 21 юни, фонтанът с топките в подлеза на НДК става  сцена на събитието НДК е #soSofia с истории от създаването на НДК до наши дни. Събитието ще събере значими личности и разнообразни артисти, за да разкажат различните гледни точки към историите, превърнали най-монументалната сграда в града в истински символ на София днес.
Със своя разказ от първо лице ще участват инж. Филип Миланов — главен изпълнител на строежа на НДК; дизайнерът и част от екипа на НДК днес Иво Чифлички; един от първите скейтъри в София Сандо Макс; DJ Giorgio B, резидент в легендарния клуб Нерон и студентът от School of Architecture, LondonБогомил Пунчев с дипломна дисертация за възможното бъдеще на НДК.Те ще ни заведат на пътешествие във времето с водещ журналистът Даниел Ненчев, допълнено от изпълнения от различни епохи и субкултури типични за НДК: Трамвай №5, Street Quartet, диско сет с парчета на Оркестър София, шоу с кънки от Roller Bounce, улични танци от So What?, част от RiO Crew и четене от Васил Георгиев на сцената за истории на Storytel. Богатата програма, микс от истории, изкуство и забавление ще наситим и с прожекции на архивни видеа и кадри.
Разказът на различните вдъхновяващи личности, оставили своя отпечатък върху НДК, ще ни преведе през историята: какво е имало на това място преди да бъде замислен дворецът, как се стига до голямата идея за създаването на НДК, любопитни факти и митове за строежа, интериора и залите на НДК, парка и паметниците наоколо, най-култовите събития, оставили отпечатък в ДНК-то на града, и субкултурите, зародили се наоколо, като ню уейва на “Кравай”, графитите в подлеза, скейт, паркур, фрийрън, байк и улични танци. Всеки, който не е присъствал на голямото откриване през 1981 г., ще се се запознае с първия концерт в Зала 1, архитектурното и интериорно богатство на сградата и нейните иновации и детайли. Защото за София НДК е не просто сграда, а цяла екосистема, изпълнена с живот и култура, заведения, ъндърграунд култури, скейт и денс битки – всичко това, което прави НДК истински #soSofia символ днес.
 
Специално за повода излиза и лимитирана серия сувенири на #soSofia, посветена на знаковите символи на двореца, които ще могат да бъдат закупени по време на събитието. В секцията “Научи” на sosofia.com платформата публикува и поредица образователни статии и сторита, създадени в колаборация с автора Виктор Топалов от Бохемска София, които разказват интересни факти от цялата история на НДК и защо през годините това място е било истински оазис на културата и изкуството.
 
Проектът се реализира с подкрепата на програма "Културно предприемачество в сферата на Културното наследство" на Национален фонд “Култура” и помощта на нашите верни приятели от НДК, Storytel, Fashion Days, Beefeater и DEVIN.
 
Повече за #soSofia
 
#soСофия е независима и отворена платформа за диалог за най-интересното и характерното в града. Разказваме историите, които правят София отличителна, и предоставямя грижливо подбрани препоръки за характерни и интересни места и неща, които всички искат да видят и опитат. #soSofia говори на езика на града и се материализира под формата на сувенири, вдъхновени от детайлите в градската среда и многото лица на София. Зад #soСофия стоят хора oт сферата на комуникациите и дизайна, обединени от любовта към шареният облик на града, неговите жители и все по-многобройните посетители от всички точки на света. Всеки може да се включи в разговора за символите на града с хаштаг #soSofia в социалните мрежи.