ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ИНТРИГУВАЩИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ ЗА ВСЯКА ВЪЗРАСТ И ВКУС НА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ В НДК

13 Dec, 2022

Богата и разнообразна програма са подготвили организаторите на Новогодишния музикален фестивал в Националния дворец на културата, който започва утре (сряда, 14 декември)в зала 1  с балетния спектакъл „Ана Каренина“, съвместна продукция на НДК и Опера Пловдив.
 
Паралелно с него в утрешния ден, 14 декември, в зала 6, почитателите на камерната музика ще могат да се насладят на концерта „Картини от Испания“, с участието на виртуозната цигуларка Кремена Ганчева и пианиста Едуардо Фернандес от Испания. Програмата включва произведения на: Гарсия-Виардо, Турина, Гранадос, Халфтер. Концертът се осъществява със съдействието на Институт Сервантес София.
Кремена Ганчева свири както концертмайстор и като солист на Националния оркестър на Испания. Нейните рецитали и солови концерти се разгръщат на няколко континента. Свирила е в най-престижните зали в Испания, България, Русия, Германия, Италия, Финландия, Аржентина, Мексико, Китай и Корея. Универсален изпълнител, цигуларката изпълнява различни жанрове и стилове музика като фламенко-джаз или танго, които изпълнява с известни артисти като Антонио Менесес, Есперанса Фернандес, Виктор Уго Вилена и др.
Едуардо Фернандес е един от най-добрите пианисти на своето поколение, отличаващ се с дълбочина, зрелост и уникалност на своите интерпретации. Бил е солист на Испанския национален оркестър, оркестъра RTVE (Испанското радио и телевизия), Мадридския симфоничен оркестър, оркестъра на град Гранада и др. Успешно се представя  в концертни зали като Берлинската филхармония, Филхармонията на Санкт Петербург и др.
 
Въздействащ мултимедиен концерт спектакъл са подготвили талантливите инструменталисти от музикалната формация Drop Down Community. Техният нов проект е наречен „Петте елемента“ и е приносът на инструменталистите в борбата със замърсяването на околната среда. Петият елемент според тях е пластмасата или човекът като стихия. На 15 декември в зала 6 те ще изпълнят авторски парчета, съчетани с въздействащи видеокадри, както и класически произведения на композитори като Корели, Моцарт, Вивалди и Паунов. В изпълнението на последните ще се включат и студенти от класа на проф. Велев от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Театър на движението“. „Човекът освен разрушител е и творец“, споделят музикантите и доказват това чрез работата си.
 
Отново интересен камерен концерт с четири флейти, наречен „Зимна приказка“ ще зарадва публиката тази събота, 17 декември в зала 9 на НДК. Квартетът „Флаутисимо“ към Софийската филхармония е създаден онлайн по време на изолация през 2020-та година, в състава му влизат Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова. Концертът ще е с участието и на арфистката Весела Тричкова. Програмата включва произведения на Бах, Шнитке, Боца, Симс, Бояджиев и др.
 
„Джазови мимолетности“ пък е наречен концертът на 18 декември в зала 9 на НДК, където ще чуем Пиацола, Дартевел, Левиев и др., в изпълнение на триото Мария Митева – флейта, Лука Пеланда – кларинет и Евгения Радославова – пиано.
 
За почитателите на джаз музиката е и коледният концерт „Let it snow“ с участието на солисти и Биг бенд на НМА "Проф. Панчо Владигеров", с ръководител Михаил Йосифов,
И Студентски струнен оркестър с диригент Райчо Христов. Събитието ще се състои на 21 декември в зала 11/кино Люмиер в НДК.
В програмата на концерта са включени пиеси от репертоара на Ела Фицджералд и Франк Синатра.
 
Изключително даровитото клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова ще представят своя клавирен рецитал „Шедьоври за пиано на четири ръце“ на 19 декември в зала 9 на НДК. Публиката ще чуе произведения на Бизе, Брамс и Албенис, изпълнени от двете музикантки.
Създадено преди 25 години, дуото непрекъснато разширява и обогатява репертоара си. Голяма част от него е нов, непопулярен и е прозвучал в редица престижни зали, на концерти и фестивали. Солисти са на всички симфонични и камерни оркестри в България. Участват в национални и международни фестивали.
 
С бляскава оперна гала Роландо Вийязон и Софийската филхармония ще поздравят гостите на Новогодишния музикален фестивал на 22 декември в зала 1. Под палката на маестро Найден Тодоров, заедно с музикантите от Софийска филхармония, световноизвестният тенор ще представи емблематични за своята кариера оперни арии, както и традиционни Коледни песни. Специален гост на събитието ще е и изгряващото американско сопрано Емили Погорелц.
 
За най-младата публика организаторите на фестивала са подготвили и два детски концерта.
 
На 20 декември в зала 11/кино Люмиер учениците от Национално музикално училище „Любомир Пипков“-София ще представят „Коледен концерт за деца“. Малките зрители ще могат да чуят популярни класически и коледни произведения.
 
На 21 и 22 декември пък ще се състои концертът „Коледни звезди“ на Детския хор на БНР, с който ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на акад. Христо Недялков. Диригенти на хора ще са маестра Венеция Караманова и Михаела Котева, а клавирният съпровод е на Сиана Атанасова и Теодора Занева. Програмата ще включва любими зимни песни от Христо Недялков и коледни пиеси от цял свят.
 
Публиката на Новогодишния фестивал ще може да види и две кинопрожекции в зала 11/кино Люмиер – концерта „Трите звезди в Берлинна 29 декември с участието на Анна Нетребко, Йонас Кауфлан и Ервин Шрот и операта „Силата на съдбата” от Джузепе Верди на 28 декември.
 
Музикалният фестивал в НДК традиционно ще завърши с Празничен новогодишен концерт, който тази година е наречен „Музикален фойерверк“. В първия ден от новата година ще чуем изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков и солистите Светлана Иванова – сопран и Георги Султанов - тенор, както и на талантливата млада цигуларка Диана Чаушева. В програмата са включени произведения на Росини, Щраус, Лехар, Супе, Делиб, Понкиели, Офенбах и др.
 
Цялата програма на Новогодишния музикален фестивал може да откриете на www.ndk.bg  Билети за всички събития са налични на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg, а за концертите в зала 9 – само на билетните каси.