ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ФРЕНСКИЯТ ХОРЕОГРАФ ЖЕРОМ БЕЛ ОБЕДИНЯВА ПРОФЕСИОНАЛНИ ТАНЦЬОРИ И АМАТЬОРИ В ОРИГИНАЛНИЯ СПЕКТАКЪЛ „ГАЛА”

8 Dec, 2021

На 14 и 15 декември от 19:30 ч.,на сцената на  Регионалния център за съвременни изкустваТоплоцентрала световноизвестният френски хореограф Жером Бел ще представи танцовия спектакъл ГАЛА.
Събитието е част от програмата „Мигриращото тяло” на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.
 
ГАЛА предлага различен прочит на танца. В тази колективна форма на изкуство проектът на Жером Бел обединява танцови професионалисти от различни области на танца, както и аматьори с много различен възрастов и професионален профил, с различни тела, движенчески и танцови способности. Танцът е празник, гала спектакъл на желанието за танцуване, което няма нищо общо нито с перфектността на телата, нито с техните технически способности. Всяко тяло може да танцува и всяко движение е прекрасно, стига да е израз на автентично желание, импулс и емоция. С този проект Жером Бел деконстуира устойчивите представи за танца като изкуство на финеса и съвършената физическата форма, като допуска всякакви тела и естествени движения да бъдат същотолкова сценични, колкото и стриктно хореографираното движение и танца на тренираните тела. Танцът е едно от най-демократичните изкуства, което допуска всеки човек с неговия специфичен и оригинален културен и движенчески репертоар, колкото по-несъвършен, толкова по-уникален.
 
Като отправна точка ГАЛА ни задава въпроса: Как можем да изведем на сцената личности и тела, които твърде често са изключени от възможността за показ? Как можем да използваме по най-добрия начин всички разнообразни ресурси на театъра - с неговите кодове, места, жанрове и професионалисти - за да разширим периметъра на това, което може да бъде показано в него? И как можем да го (пре)формираме в демократично средство, което да е в обсега на всички, които са привлечени от танца, пеенето и сценичните изкуства?
Воден от опита си, натрупан в ателиетата с аматьори, Жером Бел създава гъвкава рамка, която поражда голямо разнообразие от танцови форми. Той се стреми да направи средата достъпна за любители от различни сфери и да им даде възможно да покажат най-доброто от себе си, превръщайки проекта в свой собствен.
 
Спектакълът се прави с 20 български участници, а асистент хореографи на Жером Бел от българска страна са Галина Борисова и Росен Михайлов.
 
Резултатът е една Гала вечер, в която дефилира цяла галерия от живи портрети и образи на танца.
 
Спектакълът се реализира в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”.
С финансовата подкрепа на Министерство на културата и Френски институт в България.
 
Концепция и дизайн:
Жером Бел
С помощта на:
Енрике Невеш
Асистенти на продукцията:
Галина Борисова и Росен Михайлов
 
От и с участието на:
Александър Гочев,
Васил Ряхов,
Вероника Янакиева-Христова,
Веса Тонова,
Воин де Воин,
Вяра Чаушева,
Гергана Господинова,
Емилия Радичева,
Ения-Асена Денчева,
Ирина Голева,
Йосиф Йорданов,
Кирил Милушев,
Лидия Стефанова,
Мая Голева,
Мила Станкова,
Мишел Мабел,
Орлин Дворянов,
Тосен Рамар,
Хелин Хасан,
Цвета Балийска-Соколова