ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ФОЛКЛОРЕН ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА НДК

7 Юни, 2016

Националният дворец на културата (НДК) официално даде старт на големия проект по организирането на тематични фолклорни спектакли, представящи богатата палитра на българската традиционна култура. Това се случи на първото от тях, което се проведе снощи в Зала 8 на Двореца. В него участие взеха: Ансамбъл “Чинари”, Група “Етнотикс”, Трио “Булгарина” и гайдарят Венцислав Андонов.
 
“Радостни сме, че тази вечер събра толкова много хора и сред тях има туроператори, мениджъри на хотели, гидове и ценители на българския фолклор. Това показва, че сме улучили още веднъж интересите и потребностите на българската публика. Този културен проект започна, за да запълни една ниша, която до този момент беше празна”, каза Ивелина Кючукова, ръководител направление “Програма, реализация и конгресна дейност” в НДК, която приветства присъстващите от името на директора на Двореца Мирослав Боршош. Тя допълни, че целта на този проект е да бъдат представени автентични ритуали и музикално-танцовата традиция на България, които да оставят трайна следа в чуждестранните посетители в страната ни.
 
“Днес е пилотното издание на инициативата, което показва част от фолклорната и историческата традиция на България. Чрез всяка една от тези “български вечери” ще имате възможността да се запознавате с древните обичаи и традиции на старите българи”, каза Асен Павлов, директор на Ансамбъл “Чинари”.
 
Участниците в спектакъла пресъздадоха по неповторим начин силата на българската музикално-танцова традиция от различни периоди на българската история, които оставиха зрителите впечатлени. Някои определиха видяното като “българския “Мулен Руж” и изразиха убеденост в успеха на най-новата инициатива на НДК.
ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА 
Целта на “Традиционните български вечери” е да пресъздадат цялостна представа за най-доброто от българския фолклор, не само за чуждестранните посетители в нашата страна, но и за българите, живеещи в чужбина, както и за тези, живеещи тук, но откъснали се от автентичността и магията на посланието, съдържащо се в ритуалните танцови и музикални обреди през различните сезони, които са поддържали българския дух жив през вековете.
В различните вечери публиката ще се докосне до разнообразието на специфични фолклорни традиции, включващи: старинни носии на повече от 200 години, свирене на най-старата гайда в Европа - каба гайда, както и на 100-годишния инструмент копана; уникално, старинно шопско пеене, съхранено от “Бистришките баби”, които са под закрилата на ЮНЕСКО и още много изненади.
Входът за спектаклите е със заявка на мейл: folklor@ndk.bg. Събитията са с главна насоченост към туристическите агенции и хотелиерски мениджъри.
Следващите дати, на които ще се проведат тематични фолклорни представления са: 17-ти юни; 1-ви, 15-ти, 29-ти юли; 12-ти, 26-ти август; 9-ти, 23-ти, 30-ти септември; 18-ти ноември; 16-ти, 23-ти декември 2016 г. Цената за тях е 50 лв. Предвиждат се отстъпки за групи.

Фотограф: Орлин Огнянов