ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ФИЛМИ ЗА ДРЪЗКИ ТВОРЦИ НА ФЕСТИВАЛА "MASTER OF ART"

16 Feb, 2024

С уикенд, посветен на литературата, продължава 9-ото издание на фестивала “Master of Art”. Цели три “писателски” заглавия гледаме в София, Пловдив и Варна, посветени на Екзюпери и "Малкият принц", Антъни Бърджес и "Портокал с часовников механизъм", както и “Ако имаше филм за мен…”, посветен на българската поетеса Димана Йорданова.
 
Френският документален филм “МАЛКИЯТ ПРИНЦ: РОДИ СЕ ЗВЕЗДА” на Винсент Нгуен ни потапя във вселената на Малкия принц, по повод 80-ата годишнина на легендарния роман на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Изследвайки спомените на Сент Екзюпери и допълнен с великолепна анимация, този филм разказва историята за това как неговият автор превръща една детска приказка в универсална философска притча, която надхвърля векове, култури и епохи. Филмът ще бъде излъчен паралелно в три града на 18 февруари (неделя) от 18.00 ч. - София (кино “Люмиер”), Пловдив (Lucky Дом на киното), Варна (ФКЦ). Непосредствено преди това, отново паралелно в трите кина, ще бъде показан българският документален филм на режисьора Пламен Николов “АКО ИМАШЕ ФИЛМ ЗА МЕН… ДИМАНА ЙОРДАНОВА”. Поетесата Димана Йорданова (издавана от “Жанет 45”) е едновременно основен герой и зрител в този документален филм. Говори за себе си в трето лице и с отстранение като за някой друг, когото познава добре. Този разказ е накъсан от стиховете ѝ, които чете сама.
 
Ден по-рано, на 17 февруари (събота), предстои премиерата на филма “ПОРТОКАЛ С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ – ПРОРОЧЕСТВОТО”, реж. Беноа Фелиси. През 1971 г., след като излиза филма на Стенли Кубрик, Антъни Бърджес, британският автор на скандалния роман „Портокал с часовников механизъм“, получава критики от всички страни. Обществото, критиците и някои американски съдии са възмутени и Бърджес се оказва в светлината на прожекторите, обвинен в подбудителство към насилие и убийство.
Така, той започва да пише ръкопис, който никога не е публикуван и до който днес имаме изключителен достъп чрез този филм. Прожекцията в кино “Люмиер” започва от 17.00 ч., а малко преди това филмът ще бъде показан и в Пловдив и Варна.
 
Още едно любопитно заглавие за “писането”, но този път с мастило, е канадският документален филм “ЦВЕТЪТ НА МАСТИЛОТО”, разкриващ мистерията и силата на най-старата медия през очите на Джейсън Логан, производител на мастила в Торонто. Събирайки цветове от природата – плевели, горски плодове, кора, цветя, камъни, ръжда – той прави мастило от почти всичко. Гледаме го отново в неделя, 18 февруари, от 15.30 ч. в Културен център G8, както и в Стара Загора на 20 февруари от 18.00 ч. в Регионална библиотека “Захарий Княжески”.
 
За изкушените от съвременното изкуство още тази вечер (петък) в София, Пловдив и Варна предстоят и първите прожекции на италианския филм “ДЖЕФ КУНС - ЛИЧЕН ПОРТРЕТ” - не просто документален филм, а едно невероятно пътешествие в съзнанието на най-противоречивия артист на нашето време, показващ скритите механизми зад човека, художника и марката Koons. С ексклузивен достъп до дома на семейство Кунс в Йорк, Пенсилвания, документалният филм изследва корените и ежедневието на Кунс, следва го до огромното му студио в Ню Йорк,а след това през Катар и Европа до гръцкия остров Хидра, по време на обиколката му там с пет изложби през 2021 г..Освен другите творби, документалният филм показва и творбите Play Doh, Puppy, Balloon dog, Banality, Michael Jackson and Bubbles, Tulips, Lobster, Pink Panther, Bracelet, Cracked Egg, New Hoover Convertible.
 
Сред любопитните заглавия са още италианският “В ИМЕТО НА БОГОВЕТЕ” (AGALMA) на режисьорката Дориана Монако, посветен на един от най-важните археологически музеи в света - Археологическия музей в Неапол. „Агалма“ (от древногръцки „статуя“, „образ“) побира красотата на музея не само поради визуално въздействащата експозиция от Класическата епоха, но също и поради единствените по рода си, другояче невидими интимни отношения изживявани в него, подобни на една тайна и непрестанно вълнуваща връзка, раждаща се между посетителите, великолепията на гръко-римската античност и страстното дихание на хората, планиращи ежедневно живота в музея. Представяме го във Филмотечно кино "Одеон" на 17 февруари, събота, 16:30 часа - прожекция, придружена от среща с режисьорката Дориана Монако и реализирана в партньорство с Италианския културен институт. Отново там през следващите дни гледаме филми за пазара “Боляо” в Порто и кметството на Стокхолм, за архитекта Балкришна Доши, както и единствена прожекция на испанския филм “Изкуството на светлината и сенките” - непознатата и впечатляваща история за произхода на киното и аудиовизуалното изкуството от праисторията до началото на 20 век.
           
В Дома на киното, отново съвместно с Институт Сервантес, гледаме “ГОЯ, ЖАН КЛОД КАРИЕР И ПРИЗРАЦИТЕ НА БУНЮЕЛ”, реж. Хосе Луис Лопес-Линарес, проследяващ проучванията на покойния сценарист Жан-Клод Кариер на творчеството на художника Франсиско де Гоя, на когото винаги се е възхищавал и на когото е посветил филма „Призраците на Гоя“ с Милош Форман. Как Гоя предусеща модернизма, не само в изобразителния смисъл, но и по засегнатите теми: войни, мигранти, увреждания (Гоя е бил глух), „малките хора“ и преди всичко стигматите на лудия свят. Гоя, който, както казва Малро, е последният от класиците и първият от модерните. В съботния ден Домът на киното представя индонезийския филм “ДА СЪЗДАДЕШ СКУЛПТУРА ГИГАНТ” за скулптора Ньоман Нуарта, автор на величествената гигантска каменна птица на о-в Бали - „Гаруда Вишну Кенчана“.
 
Пълната програма на фестивала ще намерите на masterofartfilmfestival.com, както и в партньорските кина на фестивала. Тазгодишното издание на “Master of Art” ще продължи до 3 март с прожекции в кино „Люмиер“, филмотечно кино „Одеон“, Дома на киното, Културен център „G8“, Евросинема и кино “Влайкова” в София, както и в Lucky Дом на киното – Пловдив, ФКЦ – Варна и Регионална библиотека “Захарий Княжески” - Стара Загора. Филмовият фестивал „Master of Art“ е подкрепен от Национален фонд „Култура“, Национален филмов център и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г.
 
Държавният културен институт към Министъра на външните работи за поредна година осигурява наградата за най-добър български документален филм за изкуство. Голямата наградата за най-добър филм на фестивала се връчва от АУРУБИС БЪЛГАРИЯ, а “Овергаз” за поредна година подкрепя фестивала и по-специално конкурсната категория “Изкуство и власт”. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична програма „Култура“. Генерален спонсор на “Мастер оф Арт” през 2024 г. е Електрон Прогрес. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Италианския културен институт и Институт Сервантес. Основен медиен партньор е БТА.
 
ЗА MASTER OF ART:
„Мастер оф арт“ е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. Организира се от продуцентска компания СПОТЛАЙТ и Фондация „Master of Art” с подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.