ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БЛИЗО 3000 КНИГИ ПОЛУЧИ КАТО ДАРЕНИЕ ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ "ПЕРОТО"

14 May, 2021

От днес литературното сърце на столицата – клуб "Перото" се изпълва с още книги. Под формата на дарение от библиотеките на Проф. Любен Бумбалов и Флор Анжел, близо 3000 книги ще запълнят рафтовете на любимото на всички място за срещи и литература.

Дарението от Проф. Любен Бумбалов /1943-2001/ е част от неговата библиотека и включва български и световни автори, поезия, проза, литературна критика, история и философия, документалистика, на български и чужди езици - италиански, унгарски, руски и др., както и повече от 200 книги с автографи от български автори.

Книгите са дарени от неговите наследници, съпругата му Мария Рехо и дъщеря му Лаура Бумбалова. Самият Ппоф. Бумбалов е родом от Ямбол. Последното десетилетие от живота му минава в Югозападния университет „Н. Рилски” в Благоевград като доцент и професор по съвременна българска литература, ръководител на катедра и център за чужди езици, литератури и култури, заместник-ректор, ректор. Връх в критико-философските му трудове са последните две негови книги, посветени на феноменологията на българската душевност и троичността като архетип в „Хаджи Димитър” на Ботев. Публикува стотици статии, студии, монографии върху значими творци и явления в новата и съвременната българска литература, автор на 10 научно-изследователски книги с безспорен историко-теоретичен принос. Превежда и популяризира трудове на унгарски, италиански, балкански учени и писатели.

„Флор Анджел е нещо като легенда в нашето семейство и беше благословена с дълъг, необикновен и вдъхновен от интелект и култура живот. Безкрайно артистична натура, тя впечатляваше с чувство за хумор и умение да разказва невероятно увлекателно. Кариерата ѝ от начало до край бе в предприятието Печатни произведения. Тя не само обожаваше да чете, но се отнасяше към книгите като към най-висша ценност и богатство, което ревностно съхраняваше“, споделя Изидора Анжел, племенница на Флор. Сред колекцията от книги има класическа българска и преводна литература, а много от произведенията са лично подписани от видни наши писатели и преводачи, между които Радой Ралин, Валери Петров, Николай Хайтов, Блага Димитрова и др.

„Даряваме тези книги на клуб „Перото“, за да съхраним това наследство, да можем ние, нейните племенници, да идваме да ги посещаваме като значима семейна реликва, но също така и да ги споделим с други четящи хора в България, любители на докосването с живата хартиена книга. Изключително сме благодарни на Светлозар Желев за това, че ги прие в Перото и организира подходящото място за тяхното съхранение и изложение", казваа още Изидора.