ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БЪДИ КИНОМАН НА ГОДИНАТА!

15 Nov, 2021

КИНОМАНИЯ отново обявява превърналата се вече в традиция награда „Киноман на годината”, създадена в  памет на кинокритика Георги Ангелов, който е и неофициалният кръстник на фестивала.
 
Всеки зрител на киносъбитието може да кандидатства за наградата, като единственото условие е да гледа колкото се може повече филми от програмата и да пази билетите си от прожекциите. Товаважи за всички филми от селекцията, независимо от киното или от града, където има прожекции (София, Варна, Пловдив).
 
Зрителят с най-голям брой билети ще получи Наградата „Георги Ангелов“ за Киноман на годината – безплатен достъп до всички филми от програмата на фестивала през следващата година.
 
Всеки, който иска да участва може да изпраща заявката си на e-mail адрес: ndkevent@gmail.com, както и на лично съобщение на Фейсбук-страницата на Киномания. В заявката е нужно да бъдат упоменати точната бройка закупени билети.
 
Този от зрителите, който е гледал най-много филми от Киномания и успее да го докаже със запазените билети, ще бъде обявен за Киноман на годината!
 
Предишният победител Свилена Славев представи 42 билета от гледани филми и прие наградата, заедно с детето си, като изрази надежда да предаде и на него огромната си любов към киното и любимия си фестивал – Киномания.
 
ГЛЕДАЙ КИНОМАНИЯ! СТАНИ КИНОМАН НА ГОДИНАТА!
 
Георги Ангелов е кръстникът на Киномания, която е създадена преди 35 години под името Световна кинопанорама, а през 1993 г. променя наименованието си на Киномания по негово предложение.
 
Георги Ангелов е роден през 1947 г. и е известен със страстта си към гледането на кино. През годините е работил в Българска национална филмотека и системата на популярните през 80-те кино - видеоклубове. Ежегодно публикува в сп. „Кино” своята анкета сред кинокритиците за най-добрите филми от селекцията на водещите кинофестивали у нас. През 2005 г. режисьорът Петър Одажиев и сценаристът Боряна Матеева му посвещават документалния филм “Един киноман в началото на века”.
 
Проектът Киномания е реализиран с подкрепата на Министерството на културата.
Киномания е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община.
 
Всички прожекции може да видите на www.ndk.bg и www.kinomania.bg
 
Филмовото събитие ще се проведе между 18 ноември и 5 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за „последните две години. Фестивалът ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки.