ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА СЦЕНАТА НА ЗАЛА 1 – АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ПРЕДСТАВЯ ДЖАЗ АРАНЖИМЕНТ НА ПРОЧУТАТА ПЕСЕН „ВОДА“

14 Feb, 2018

Филмова и камерна музика, симфонии и много джаз очакват публиката на предстоящия концерт на Ангел Заберски „SYMPHONY – JAZZ“ на 20 декември от 19:00 часа. За изненада на зрителите в зала 1 Заберски ще представи за първи път в джаз аранжимент прочутата песен „Вода“ на Елица и Стунджи, с която през 2007 година българското дуо спечели престижното 5-о място в конкурса Евровизия. В специалната програма квартетът в състав Заберски, Йосифов, Таслев и Янкулов ще представят и български фолклорни пиеси, като три от тях са композирани от Ангел Заберски – „Спомени от Странджа“, „Сладка чубрица“ и „Тракийски напеви“. С присъщия си професионализъм пианистът умело съчетава самобитните български ритми и мелодии със свободата на джаз импровизациите, а участието на мултижанровият музикант Стоян Янкулов допринася за автентичното звучене на българската мелодия и ритъм.

„Позволил съм си да посегна, и то много внимателно, към българския фолклор – преди всичко с огромен респект и отговорност. Не искам да правя етно музика, а само да се докосна до фолклора, интерпретирайки го през моето виждане като композитор“, споделя Заберски.

Соловите партии в концерта са поверени на невероятния майстор на тромпета Михаил Йосифов – едно от утвърдените имена на българската музикална сцена, който освен музикант е и композитор, аранжор и преподавател. Мишо Йосифов е чест солист на различни оркестри и формации у нас и зад граница. От няколко години той е част от популярната джаз и поп американска група Pink Martini. Създател и съосновател на няколко формации: „Биг Бенд Брас Асоциация“, „Мишо Йосифов секстет“, и други джаз и суинг групи.

Билетите за концерта вече са в продажба на касите на Билетен център – НДК на цени от 25, 35, 45, 55 и 65 лв. 

Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата.