ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 26 ЮНИ – 02 ЮЛИ

26 Юни, 2017

26 юни /понеделник/

ТУК ДОЛУ ВСИЧКИ ЛЮЛЯЦИ УМИРАТ | ПРЕМИЕРА
Фестивал „Етюди и приятели” @ ДНК
26 и 27 юни | 19:30 ч.
идея, реализация и изпълнение: Галина Борисова
репетитор: Елисавета Маринова
сценография и костюм: Ралица Тонева
драматургичен консултант: Боян Манчев
музикален консултант: Румен Бальозов
“Идеите са наследници на тъгата, когато тъгата се превърне в идея, тя вече няма силата да наранява сърцето.”
„Понякога в следобедното небе се рее една бяла луна, подобно на малко облаче, бледа, без блясък, сякаш актриса, която не е наред в това действие, но излиза на сцената, за да погледа колегите си, както е по домашно облекло, криейки се в дъното на сцената, за да не бие на очи.“
Марсел Пруст
Бих могла да ви кажа какво съм изследвала, ако не бях чела Марсел Пруст и не бях oбсебена от музиката на Рихард Вагнер и Ленард Коен. Сега се чувствам толкова несигурно танцуваща, че несигурността ми принадлежи към един друг свят. Бих могла да ви кажа какво съм изследвала, ако знаех. Но тъй като всичките ми предположения могат да бъдат оспорвани, няма да ви напрягам с обяснения дали „обектът се връща от дълъг път през тясната рамка на половинчато отворена врата, безкрайно отдалечен, в цвят съвсем различен, кадифен, със сияние на някаква намеса на светлина, или се появява, танцува, но принадлежи към един друг свят”.
Бих искала да говоря за любовта, ако знаех и бих могла да я опиша. Бих искала да зная повече за смъртта, която често ни тормози поради несигурността си да се случи в идеалния за нас вариант.
Няма да мога да ви кажа и какво е за мен тъгата, тъй като съм я изоставила дотам, че да не ми се мярка повече пред очите и не допускам за дълго да се завръща. Бих могла да кажа и какво е за мен изкуството, въпреки че не е скромно да изказвам преценката си за което и да е произведение.
Галина Борисова
--
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фондация Етюд. Специални благодарности на Елисавета Маринова и галерия Етюд.
Билети:  10|8 лв.
 
От 16:00 до 17:30 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе затворено събитие на сдружение „SOS Детски селища България“.

Втората част на великолепната книга на Маргарит Минков – „Весел, гъделичкащ смях“ ще бъде представена в клуб „Перото“ на 26 юни (понеделник) от 19:00 часа.

На 26 юни от 18:00 часа в зала 42 ще се проведе официална церемония по обявяване и награждаване на победителите в Националния конкурс „Носители на просвета“. Събитието се организира за пета поредна година от Националното представителство на студентските съвети. Конкурсът цели да събере, покаже и популяризира положителните събития, идеите, посланията и личностите в България, които се свързват с темите за развитието и по-доброто бъдеще на българската култура, образование и наука.
 

27 юни /вторник/

Стихосбирката „Поетът от стъкло“ – избрана поезия на колумбийския поет Армандо Ромеро в превод на Ирен Иванчева и Кирил Мерджански ще бъде представена на 27 юни от 19:00 часа в клуб „Перото“.
 

В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО
27 юни  2017 | 19:30  ч.
режисьор: Деян Донков
сценограф и костюмограф: Чавдар Гюзелев
саунд дизайн: Калин Николов
превод: Бояна Петрова
светлинен дизайн: Красимир Русимов и Златимир Дивчев
рекламна визия и фотограф: Явор Веселинов
изпълнителен продуцент: Красимира Кръстева
помощник-режисьор: Стела Доковска
с участието на Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов
Билети: 15 | 12 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg
„В очакване на Годо“, по пиесата на Самюъл Бекет, е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра.
Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.
В представлението участват Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Сценограф на спектакъла е известният художник Чавдар Гюзелев, а музикалната среда е създадена от композитора Калин Николов.
„Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.“ - Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър Азарян
 

28 юни /сряда/

Незабравимата дама на съвременната френска музика Патрисия Каас ще зарадва многобройните си почитатели в България с концерт на 28 юни (сряда) в зала 1 на НДК. Спектакълът е част от европейското турне на певицата, с което представя новия си едноименен албум.

На 28 юни (сряда) от 18:00 часа в клуб „Перото“ ще бъде представена книгата на Красен Камбуров – „Заветът на Медея“.
 

29 юни /четвъртък/

В четвъртък от 18:00 часа в клуб „Перото“ ще бъде представена книгата „Билката на кралицата“ на Паоло Мацарело. В края на Първата световна война летаргичният енцефалит взема хиляди жертви в Европа. В тази книга Паоло Мацарело изследва битката на човешкия дух с коварната болест, която и до днес е загадка на медицината.

В епоха на бързи храни и бързи медии, силно преработени и лесно смилаеми сензации, един журналист ни поднася най-питателното блюдо - анализ на фактите. Светослав Иванов ще представи книгата си „Чудовища и будители“ в четвъртък (29 юни) от 18:00 часа в зала 42.
 

VICTORY DAY
Фестивал „Етюди и приятели” @ ДНК
29 юни | четвъртък | 19:30 ч.
идея и реализация: Вили Прагер
в сътрудничество с Ива Свещарова
изпълнение: Ива Свещарова, Вили Прагер със специалното участие на Галина Борисова
музика: Емилиян Гацов-Елби
драматургичен консултант: Ангелина Георгиева
продукция на Tanztage / SOPHIENSÆLE и HZT Berlin
С подкрепата на Гьоте-институт България
THE VICTORY DAY (или “ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА” по песента на руския естраден певец Лев Лещенко от 70-те години) изследва образа на „революцията” като сценично събитие. То вкарва в зрелищна игра знаци на политически и обществени революции от изминалия век до днес, преоткривайки тяхната театралност през добре познати трикове и средства на театралния апарат. Така революцията се оказва автоматизирана машина, задвижвана от състояния на ентусиазъм и разочарование. Опитвайки се да ги предаде и на публиката, представлението манипулира нейните възприятия и роля, провокирайки я да бъде „за” или „срещу” случващото се на сцената. Възможни ли са все още революции днес, когато тяхната театралност изглежда е станала водеща и ги превръща в „спектакъл”?
Представлението е носител на наградата на публиката Jardin d'Europe  от Международния фестивал за съвременен танц  ImPulstanz-Vienna.
Билети:  10|8 лв.
 

30 юни /петък/

Световноизвестното италианско трио IL VOLO ще пее у нас. Единственият им концерт ще бъде на 30 юни в зала 1 на НДК от 20:00 часа. Той е част от световното турне, представящо последния им албум „Магична нощ“ – трибют на Тримата тенори. Те ще пеят със симфоничен оркестър. IL VOLO са истинско явление на съвременната музикална сцена. Макар да са все още в своите 20, гласовете им надхвърлят далеч възможностите на годините им.  Техните изпълнения на  английски, италиански и испански, ни карат да погледнем на класическото оперно изкуство по нов начин.

Книгата на проф. д-р Георги Йончев – „Култура и психология: антропология на психичната болест“ ще бъде представена на 30 юни (петък) от 18:00 часа в клуб „Перото“. За книгата ще говори Харалан Александров.
 

01 юли /събота/

TO SCALE & BE WELL
Фестивал „Етюди и приятели” @ ДНК
1 юли | събота | 19:30 ч.
НЕВЪЗМОЖНОСТ В НАЙ-ЧИСТ ВИД | ФРАГМЕНТИ В ДВИЖЕНИЕ
Фестивал „Етюди и приятели” @ ДНК
1 юли | събота | 19:30 ч.
Хореограф: Стефания Георгиева
Танц: Калина Георгиева, Стефания Георгиева
Музика: Константин Кучев
Контрабас: Добромир Кисьов
Фотограф: Александър Петличков
Без кофраж! Къде съм? Кога съм? В кого съм? Защо съм? Си. Бъди. Ти си... Бди! Не спи. Умри. Позирай. Изплюй! Ругай! Прозирай! Отключи! Породи!! Създай себе си - годен за поглъщане... Потребен.
Невъзможност в най-чист вид | Фрагменти в движение  е работа, която изследва невъзможността като форма на надежда, копнеж, желание и същевременно като слабост, уязвимост, деструктивност, безсилие, неосъществимост. Фрагментите съществуват в безвремие, в непрекъснато усещане за дежавю. Телата на танцьорите се свързват в конструкции, търсят идентичност, изграждат перспективи и рисуват пространството.
Билети:  10|8 лв.