ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 13-19 МАЙ

11 May, 2019

/13 май – понеделник/
От 13 до 19 май любителите на бриджа от цял свят ще имат възможността да участват в София Бридж Фестивал, който ще се проведе в зала 9 на НДК. В рамките на една седмица ще се проведат турнири в три различни категории. Желаещите да бъдат част от събитието трябва предварително да се регистрират на https://bg.sofiabridgefestival.com/.
 
„Аз, Сизиф“ очаква своята публика на 13 май от 19:00 часа в Театър Азарян. Спектакълът е с участието на невероятния Стоян Дойчев, текстът се изпълнява от Леонид Йовчев, режисура и драматургия – Веселка Кунчева. „Аз, Сизиф” изследва пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си.
 
Игор Марковски ще представи новата си книга на 13 май (понеделник) от 16:30 часа в Литературен клуб „Перото“.
 
Книгата „Отворени възможности“ на Цвета Делчева ще бъде представена на 13 май (понеделник) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 
В понеделник 13 май е предвидена прожекция на филма „Бягай“ в кино „Люмиер Лидл“ от 19:00 часа.
 
/14 май – вторник/
Национален дворец на културата ще бъде домакин на най-големия технологичен форум – Webit Festival. Над 10 000 посетители от над 110 държави правят бизнес и сверяват часовниците си с последните технологии. На 14 и 15 май бъдещето на киберсигурността, образованието, градовете, медиите, маркетинга и рекламата, медицината, отбраната, парите и финансовите технологии, климатичните промени и човечеството във века на изкуствения интелект ще бъдат дискутирани от едни от най-големите умове на света в рамките на 15 събития под покрива на Webit в и пред НДК.
 
На 14 май от 19:30 часа в кино „Люмиер Лидл“ ще има прожекция на документалния филмов проект Invisible Strings /Невидими нишки/. Филмът е заснет в повече от 20 държави из целия свят, търсейки взаимовръзката между всикчи нас и връзката ни със Земята.
 
/15 май – сряда/
„Някъде там и някъде тук“ на Соня Преград и Ана Крайтмейер (Хърватия) е представление, породено „от паниката, която изпитваме, но не разбираме; от тревогата на света, който живее на ръба…“, както споделят авторите му.  Те се качват на сцената на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс на 15 май в 19:30 часа, за да изживеят своята радикална среща в танца.
 
Документалният български филм „Формулата на Тео“ ще може да гледате в кино „Люмиер Лидл“ в сряда - 15 май от 19:30 часа.
 
/16 май – четвъртък/
Интернационалната мюзикъл сензация “The best of ANDREW LLOYD WEBBER“ гостува за първи път в България на 16 май от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Концертът представя емблематична част от творчеството на най-значимия мюзикъл композитор на всички времена - „Котките“, „Фантомът на операта“, „Евита“ и "Исус Христос Суперзвезда“.Към изючителните гласове от Уебъровите мюзикъли Ингве Гасой Ромдал (Норвегия), Саша Кребс (Германия), Шарлоте Хайнке (Германия), Беатрикс Райтерер (Италия) и Люси Дяковска (България) се присъединяват Софийската и Плевенската филхармония, както и Националния филхармоничен хор, за да разкажат историите, от които целият свят настръхва. Ромдал, Кребс, Хайнке и Райтерер имат стотици представления в кариерата си, които ги свързват пряко с музиката и персонажите на английския гений.
 
127 СУ „Иван Н. Денкоглу“ ще чества 180 години с концерт в зала 3 на НДК на 16 май от 18:00 часа.
 
На 16 и 17 май в зали 10 и 3.1 на НДК ще се състои среща на министерско ниво в рамките на Българското председателство на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа.
 
В четвъртък 16 май между 19:00 и 21:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се състои церемония по връчване на PRПриз в ежегодния конкурс на БДВО.
 
/17 май – петък/
От 17 до 19 май ще се проведе традиционният Хенд Мейд Фест в НДК. Сегашното издание на най-мащабното изложение за ръчно правени неща ще е с код ЛЯТО. 150 автори ще Ви очакват петък, събота и неделя от 10:00 до 20:00 часа.
 
В зала 6 на НДК на 17 и 18 май от 09:00 до 20:00 часа ще се състои двудневна конференция „BalkanRuby”. Събитието се провежда за втора поредна година и е посветено на скъпоценния камък рубин и новите технологии. Конференцията цели фирми и разработчици от цяла Европа да посетят Балканския регион, за да обменят опит и идеи.
 
В петък (17 май) от 19:00 часа в Театър Азарян, сцена Backstage, режисьорът Неда Соколовска и актьорите Василия Дребова, Георги Налджиев и Петко Каменов ще представят различни начини на виртуалното общуване в спектакъла „Сбогом, Йохан Райс!“.
 
На 17 май от 19:30 в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс ще може да бъде видян новият спектакъл на Марион Дърова - „HATING MACHINE“. „Машината за омраза“ работи по-добре на бързи обороти, за да няма време за мислене.
 
ДГ „Малкият принц“ организира концерт на 17 май в кино „Люмиер Лидл“.
 
/18 май – събота/
В зала 7 на НДК от 17:00 часа ще бъде представена книгата „Приключенията на Мая в търсене на Дървото на живота“.
 
В Театър Азарян – сцена Backstage на 18 май от 18:30 часа публиката ще може да гледа спектакъла „Животът е сън“, който бе удостоен с две награди ИКАР 2019 – за водеща мъжка роля на Боян Арсов и за дебют на режисьора Дина Маркова. Представлението е продукция на Театър ЗОНГ и Център за култура и дебат „Червената къща”. Спектакълът е антиутопична хорър приказка по „Животът е сън“ на Педро Калдерон де ла Барка.
 
На 18 май в 19:30 часа в ДНК е вероятно да видим „святкащи очички, които гледат непристойно, уста, която хапе и издава смущаващи звуци, малко танц на една въображаема котка, ритащ крак на робот“ и едно чудовищно тяло, което ще се изгради пред нас в реално време, защото към това се стреми хореографията на Зринка Ужбинец (Хърватия/Германия) в представлението „EXPLODED GOO“, част от фестивала Антистатик.
 
Два концерта на учениците на Music Play ще се състоят на 18 май в Литературен клуб „Перото“. Концертите са с начален час 11:00 и 14:00 и са затворено за външни посетители.
 
/19 май – неделя/
„Кралят Елен” – трaгикомична театрална приказка в три действия по Карло Гоци ще можете да гледате на 19 май от 18:30 часа в Театър Азарян. Сценична версия и постановка са дело на Анастасия Събева.
 
Режисьорският спектакъл на Ани Васева – „Пътуване към Ада“ ви очаква на 19май от 19:30 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс. Спектакъл разказва за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време.
 
Концерт на учениците на Music Play ще се проведе и на 19 май в Литературен клуб „Перото“ от 11:00 до 14:00 часа.