ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 12-18 ЮНИ

12 Юни, 2017

12 юни /понеделник/
На 12 юни (понеделник) от 19:00 часа в зала 11 ви очаква балетният и танцов спектакъл на театър „Коломбина“. Той е изграден на основата на класическия балет, с елементи рок и джаз музика и съвременни танци.

Във вторник (12 юни) от 15:30 до 16:00 часа ще бъдат връчени свидетелства на ученици от 1-ви клас при ЧСЕУ „Дрита“. Събитието е с покани.

Литературната игра на асоциации „Загадките на „Перото“ ви очаква в понеделник (12 юни) от 19:00 часа. Подготвили сме интересни въпроси и специална награда за победителите.
 

13 юни /вторник/
На 13 юни (вторник) от 17:00 до 21:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе кръгла маса на тема „Граници на „творческото“ в художествената документалистика“, организирана от СтолицаЛитература 2017, Фондация „Елизабет Костова“. Събитието ще бъде излъчено на живо по ArtLive.

Книгата на Огнян Ковачев – „А не знам защо съм тъжен“ ще бъде представена във вторник (13 юни) от 19:00 часа в новооткритото пространство за култура в НДК – зала 42.
 

14 юни /сряда/
КОРАБЪТ НОЩ
Театър Азарян
 
14 юни 2017 | 19:30 ч.
по текстове на Маргьорит Дюрас
участват: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева
превод: Мария Георгиева, Албена Стамболова
сценична версия: Яна Борисова и Стилиян Петров
режисьор: Стилиян Петров
сценограф: Венелин Шурелов
костюми: Елица Георгиева
музика и саунд дизайн: Иван Шопов
изпълнителен продуцент – Ростислава Генчева
помощник-режисьор – Михаил Жекунов
фотография и рекламна визия: Явор Веселинов
Билети: 20 | 18 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg
В „Корабът Нощ“ режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.
Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.
„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичният сън на човека.
Кой е този глас? Откъде идва?
Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.
Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия отправена към Ерос – единственият там Бог.
От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество.
Има еротична тайна.
И човек в еротичен бяс.
Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна.“
Стилиян Петров
„Дюрас! Ярка, категорична, спонтанна, безотговорна и абсолютно искрена в това, което казва. Пише объркано, синкопирано, без да спазва никакви правила. Ясно и вярно е само за адресата, към когото е отправено. И за тази, която го е писала. Всички останали – ние, които я четем, сме застанали между тези двама души, пометени от тяхната история! Това е Маргьорит Дюрас, в това е талантът и уникалността й. Да допусне читателя в собствената си емоционална стихия, без да му обяснява, без да го води, без да се оправдава. Оставя го да чувства... без той да разбира всичко. Текстовете й са усещания и гласове. Текстовете й трябва да бъдат изречени и чути. Да бъдат преживени. През целия си живот Дюрас казва на някого: ти си ми....ти си авторът на всичко! Ние не знаем кой е той, но тя знае...
Любовта е голямата й тема. Любовта е голямата тема по принцип. Любовта е темата, която не спираме да развиваме, да изследваме и да гадаем: какво е точно тя? Колкото и да настояваме обаче, така и никой не успя да отговори на този въпрос. Затова не спираме да опитваме със същата страст, както са го правили всички преди нас. През текстовете си Маргьорит Дюрас пита настойчиво: какво ни донесе дотук, че говорихме за любовта с изумление и трепет?!
„Корабът Нощ“ е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, които се превръщат в мощни оръдия и, без да влизат в битка, ни разказват за тези неща, които досега прошепвахме, а може би е трябвало да изкрещим. „Корабът Нощ“ е опит за споделено преживяване. То ще се случва и няма да се случва, но смисълът му е в нуждата да се изпита непреживяното...
„Корабът Нощ“ е поклон към великите, обречени, любовни истории, благодарение на които са родени произведения, направили света по-красив.“ Яна Борисова

В сряда от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще бъде представена книгата „Господари на моргата“ на Огнян Стефанов с модератор Люба Кулезич.
 

15 юни /четвъртък/
Краси Алексиева представя своите книги „Любов на живота“ (поезия)  и „Пътят на художниците“ (есеистика) в четвъртък от 18:00 часа.

Тошо Тошев и издателство „Ентусиаст“ ви канят на представяне на книгата „Политическа орда“. Срещата с един от най-известните журналисти на България ще се проведе в най-новото културно пространство на София – зала 42, 15 юни, 19:00 часа.
 

16 юни /петък/
Индийският епос „Махабхарата“ ще бъде представен в петък (16 юни) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

17 юни /събота/
В събота от 7:00 до 11:00 часа Литературен клуб „Перото“ по традиция ще посрещне екипът на „Библиотеката“ – предаването за книжна култура в ефира на БНТ. Достъпът е ограничен.

Поредната дискусия в Годината на детската книга ще разисква въпросите за „Детските книги и дигиталният свят“. Очакваме ви в събота (17 юни) от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Събитието ще бъде излъчвано на живо по ArtLive.
 

18 юни /неделя/
На 18 юни (неделя) от 20:00 часа в зала 1 ви очаква големия концерт на най-вълнуващото сопрано в света Соня Йончева. Оперната прима ще представи за първи път в София своя удивителен Вердиев репертоар. На сцената на зала 1 сопраното ще си партнира с брат си Марин Йончев и Фестивален симфоничен оркестър с диригент съпругът на дивата Доминго Хиндоян.

34-то издание на Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ ще е състои на 18 юни (неделя) от 09:00 до 11:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

Същият ден от 22:00 до 24:00 часа в „Перото“ ще се проведе коктейл с покани.