ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Празнуваме 13 януари – Ден на българското кино

13 Jan, 2020

Национален дворец на културата в партньорство със Столична община и Национален филмов център ще отбележат Деня на българското кино, организирайки прожекции на нови български филми от 11 до 13 януари в пет софийски киносалона - „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“, G8, Евросинема.
 

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.*
 
Билетите се продават на специалната цена от 5 лв.


Моля, вижте пълната празнична филмова програма в приложения афиш.
2019 година беше успешна и значима за българското кино. Годината започна с увеличено финансиране за производство на български филми от 1,5 млн. лв.

Филми, финансирани от Националния филмов център, бяха селектирани в конкурсите на водещи европейски фестивали като Сан Себастиан, Лондон, Варшава, Карлови Вари, Солун, Котбус, Гьотеборг, Сараево, Стокхолм и други.

Изключително постижение е, че филмът БАЩАТА на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели голямата награда „Кристален глобус“ на международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Успешно бяха реализирани от Националния филмов център двата национални фестивала - ЗЛАТНА РОЗА във Варна, който представябългарското игрално кино и ЗЛАТЕН РИТОН в Пловдив, който представя българското документално и анимационно кино.

2019 година потвърди, че към производството на българско кино има огромен интерес. Това се доказва дори само от факта, че в Националния филмов център към днешна дата са регистрирани 763 продуцентски компании.

Същевременно през 2019 г. Комисията по категоризация към НФЦ категоризира 167 премиерни филмови заглавия, а по схемата за разпространение бяха одобрени за финансиранe34 филмови проекта.

Финансовата комисия към НФЦ проведе 10 заседания, извърши експертна оценка на 179 проекта и разпредели финансови средства за нови проекти в размер на 8 077 214 лв. Бяха подпомогнати 9 фестивала, 13 проекта за международна промоция на български филми, 20 проекта за разпространение и 74 проекта за показ в киносалон.

Проведоха се 10 конкурсни сесии за филмопроизводство, които излъчиха за финансиране 82 нови проекта за игрално, документално и анимационно кино, в това число и международни копродукции.

През 2019 година общият бюджет за създаване, разпространение, показ и промоция на български филми беше 14 700 000.

Ратифицирана беше Конвенцията на Съвета на Европа за кинематографичната копродукция, която осигурява по-голяма гъвкавост на продуцентите, като максималното участие в многостранна копродукция става съответно 80% вместо 70%, а минималното -  5% вместо 10%. В двустранна копродукция – минимално участие става 10% вместо 20%, а максималното 90% вместо 80%.Сключени бяха и множество други международни споразумения.

Успешно премина представянето на българската филмова индустрия на щандовете на филмовите пазари в Берлин и Кан.

През изминалата година се наблюдава и значително увеличение на броя зрители на български филми спрямо 2018 година.

През 2019 година активно се работеше по промени в Закона за филмовата индустрия, които се надяваме да увеличат съществено финансирането и възможностите в областта на филмовата индустрия.

 Очакваме една вълнуваща 2020 за филмовата индустрия в България!