ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПОВЕЧЕ СРЕЩИ НА ПИСАТЕЛИТЕ В УЧИЛИЩАТА ПРЕПОРЪЧАХА УЧАСТНИЦИТЕ В ДИСКУСИЯТА „АВТОРИТЕ И СРЕЩАТА ИМ С ПУБЛИКАТА – В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА“

25 Mar, 2018

Българските писатели са на европейско ниво, издателите да поемат риска да ги предлагат в книжарниците на държавите от ЕС, настояха автори, издатели и журналисти
 
България има писатели на европейско ниво, но за да станат те и техните произведения още по-популярни и разпознаваеми в чужбина, е необходима и много по-сериозна ангажираност от страна на държавните институции. Зад тази позиция се обединиха всички участници в поредната дискусия на Национален център за книгата – НДК, която се проведе в Литературен клуб „Перото”. Темата на срещата-разговор бе: „Авторите и срещата им с публиката – в България и Европа”, а в нея взеха участие писателите Калин Терзийски, Весела Ляхова и Димана Трънкова, както и управителят на издателство „Лексикон“ Йордан Антов. Модератор на дискусията бе Александър Кръстев – основател на сайта „Аз чета”.

Писателката Весела Ляхова сподели впечатленията си от представянето на своя роман „Бежанци“ в Република Македония, като отбеляза, че е била посрещната изключително доброжелателно в западната ни съседка. „Усетих, че културата наистина може да сближава“, отбеляза тя. Весела Ляхова разказа и как е имала честта да представя България на Международния панаир на книгата и на Европейския фестивал на първия роман в Будапеща, като изрази надежда, че подобни инициативи, насочени към подкрепа на дебютиращи автори, някой ден ще бъдат организирани и в България.

Писателят Калин Терзийски, който е сред носителите на Годишната награда на Европейския съюз за литература, лансира идеята българските издателства да поемат риска и да започнат сами да предлагат книги на наши автори в книжарниците в столици на страни от ЕС, преведени на езика на конкретната държава.

По време на срещата в „Перото“ Калин Терзийски и управителят на издателство „Лексикон“ Йордан Антов повдигнаха и друг актуален въпрос – за необходимостта от насърчаване на четенето при децата и учениците. „Ако не изградим отрано у децата любов, интерес към книгите и четенето, ако не ги убедим колко е важно да се чете, ние сме загубени“, подчерта Йордан Антов и препоръча българските писатели по-често да ходят по училищата и да се срещат с бъдещите си читатели.

Весела Ляхова и Димана Трънкова засегнаха темата и с почти пълното отсъствие на авторитетната, професионална литературна критика у нас през последните години. „Липсва фигурата на критика, това се усеща“, обобщи Весела Ляхова. Писателката и журналистка Димана Трънкова отбеляза, че немалко читатели у нас често правят своя избор коя конкретна книга и на кой автор да си купят под влиянието на публикации в различни блогове, но по нейни думи блогърите все пак не могат да заменят ролята на професионалната литературна критика.

Йордан Антов, на свой ред,  припомни, че за да бъде разпространена добре новата книга на даден автор, е необходим и немалък бюджет за реклама. Въпросният рекламен бюджет в САЩ например е три пъти по-голям, отколкото са средствата, които тамошните издателства заделят за хонорар на автора и за разходи по отпечатване на самата книга, отбеляза той.

В качеството си на организатор и домакин на дискусията Михаела Петрова – ръководител на „Национален център за книгата” – НДК акцентира, че и занапред Национален център за книгата – НДК ще полага усилия чуждите издатели да бъдат информирани за актуалните заглавия и автори у нас чрез издаването на годишен каталог на английски език.

Дискусията е част от програмата на НЦК – НДК, включена в културния календар в годината на Европейското председателство.