ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НОМИНИРАНИЯТ ЗА НАГРАДА „ИКАР” 2020 ПЪРФОРМАНС „DRAGON A.K.A. PONY” ГЛЕДАМЕ В ДНК-ПРОСТРАНСТВО ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

26 Feb, 2020

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще посрещне dragONa.k.a. PONY”. Пърформансът наблюдава празнуващото и протестиращо тяло в „драг” сцената и изследва тяхната връзка в изпълнитеския контекст. Проектът, който си спечели номинация за награда „Икар” 2020, идва в ДНК на 4 март от 19:00 ч.

„dragON a.k.a. PONY” е хореографска творба, която отваря пространство, заредено с множество танцови практики и референции, които идват от миналото и настоящето на Западния и Източния танц и които се фокусират върху формата на постоянен преход, като целят да разгърнат интимността на изпълнителите през радостта и празнуването на взаимното съжителство. В рамките на съвременния поп произведението съживява геометричната хореография през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. В този смисъл, „dragON a.k.a. PONY” има малко Айсидора и много MTV или VH1.

Проектът е реализиран от Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас a.k.a. (STEAMROOM).

Творбата е копродуцирана от Брейн Стор Проджект в рамките на програмата Creative Crossroads към проекта Life Long Burning, финансирана от Програма “Творческа Европа“ на Европейския съюз. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на България.