ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК, СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ И БНТ СЪС СПЕЦИАЛЕН ПОЗДРАВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ЕВРОПА – 9 МАЙ

8 May, 2020

93 оркестранти и хористи на Софийската филхармония се включиха в изпълнението на химна на Европа, като всеки един от тях записа своята част съобразно новите правила за социална дистанция.

Зала 8 на НДК се превърна в основна място за снимки на клипа. Маестро Найден Тодоров дирижира пред монументалната творба в залата - стенописа на Йоан Левиев "Човекът и мирът", една от над 120-те произведения на изкуството в НДК, чието послание кореспондира и с ценностите на Обединена Европа – единство, свобода и мир.

Известен като "Ода на радостта", химнът е част от Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Той пише произведението, вдъхновен от едноимената поема на Шилер. През 1972 г. Съветът на Европа приема "Одата на радостта" за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на ЕС за официалния химн на Европейския съюз. На универсалния език на музиката, този химн изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

Режисьор на видеото е Стефан Стефанов, а продуцент на проекта е Кристина Матеева от БНТ.

Във време на изпитание НДК, Софийска филхармония и БНТ обединиха усилията си, доказвайки, че заедно може да преминем през всички трудности и да продължим да радваме публиката си.