ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК посреща 9-тото издание на София Хартиен Арт Фест

3 May, 2019

За трети пореден път София Хартиен Арт Фест гостува в НДК. Началото на фестивала беше дадено във фоайе „Запад”, НДК, едновременно с две експозиции – „АМАТЕРАС” – годишна изложба за хартиено изкуство и самостоятелната изложба на Мартина Караиванова.

НДК е едно уникално място за представяне на изкуство, откриваме хартиен фестивал, следващата седмица имаме Webit, което е дигитално събитие, но това, което хартията носи като послание и го носи чрез изкуството, наистина е уникално. Ще се радваме Хартиеният фестивал винаги да се провежда в НДК в още по-голям мащаб.”, сподели по време на откриването председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Глобален свят”. Експозициите от София Хартиен Арт Фест обръщат внимание на културата от далечни територии, като основният фокус е насочен към страните Бразилия, Аржентина и Индонезия.

По време на откриването бяха обявени и наградите на фестивала. Голямата награда „Гранд при Аматерас” тази година получи Ирене Рамензее от Германия. „Награда за новаторство” беше присъдена на Жанин Де Раемекер (Белгия). „Награда за български автор” отиде при Нели Сандева. София Хартиен Арт Фест присъжда и три дипломи за добро представяне на фестивала. Победителите тази година са Фло Пинсен Инден (Франция), Жозефа Гал (Израел) и Хане Фрей Хюсо (Норвегия). „Диплом ArtOnPaper” получи Ева София Токер (Аржентина).

На 4 май президентът на международната организация Vienna Calligraphy Center - Абд Масуд ще проведе лекция и workshop, на който посетителите ще се запознаят с писменото наследство на Йордания – родната страна на г-н Масуд.

Експозициите от София Хартиен Арт Фест могат да се видят всеки ден от 2 до 12 май между 11:00 ч. и 19:00 ч. на етаж 3-център, НДК. Входът за посетители е свободен.