ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА ЩЕ БЪДЕ ОСВЕТЕН В ЖЪЛТО В ПОДКРЕПА НА ДЕЦАТА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН

20 Mar, 2020

В знак на съпричастност тази година в 19 часа на 21-ви март Националният дворец на културата ще бъде осветен в жълто – цветът на слънцето или в подкрепа на слънчевите деца, както се наричат децата със Синдром на Даун.

В навечерието на 21 март - Международния ден на хората със Синдром на Даун, Сдружение „Синдром на Даун – България” отправя своето слънчево послание за повече добрина и отговорност към другия. За съпричастност и приемане в името на онзи свят, в който всички отново ще излезем навън свободни. Нека този свят бъде по-гостоприемен за различните. Онези, които често забравяме, че са тук, сред нас, и имат същото право на живот. Нормален и истински. Защото и те като нас могат да обичат и да бъдат обичани. Могат да ходят на училище, да работят, да спортуват, да се влюбват… Да, и те могат, и синдромът на Даун не им пречи. Пречките са скрити в нашите предразсъдъци.

За първи път този ден е отбелязан през 2006 година по инициатива на Европейската и Международната Даун Синдром асоциации в подкрепа на хората със синдрома. От 2012-та година и Организацията на обединените нации (ООН) официално се присъединява към тази инициатива. В България 21 март се отбелязва за първи път от Сдружение на родителите на деца със СД през 2009-та. Денят - двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-та хромозомна двойка.

Не излизате от вкъщи. Не учите, нямате работа, своя среда, приятели… Живеете в социална изолация ден след ден. И не защото навън вилнее вирус, а защото сте родени с нещо повече. Една хромозома, която ви поставя в обществения капан на неразбирането и неприемането. Днес е повече от лесно да разберем хората със Синдром на Даун. Защото сами сме в капан. Оставаме си вкъщи и имаме, повече от всякога, време да усетим другия. Да почувстваме неговия страх, неговите болка и радост… Да приемем и разберем ближния – такъв, какъвто е. 


Сдружение „Синдром на Даун – България” е първата легитимна нестопанска организация в България, основана през 2009 г. под името Сдружение на родителите на деца със СД, която защитава интересите и отстоява правата на хората със Синдром на Даун. Сдружението представлява децата и възрастните с най-честата генетична аномалия и популяризира идеята, че те са неразделна част от живота на всички хора в обществото и имат право да бъдат уважавани и обичани. Основната им цел е разрушаването на негативните стереотипи, преодоляването на предразсъдъците и опровергаване на митовете, наслоени в публичното пространство към възможностите и спецификите на хората със Синдрома. Сдружението работи изцяло на доброволчески и благотворителен принцип за подобряване на отношението и приемането на децата със СД като изгражда техния позитивен образ с информационно-образователни кампании.

Синдромът на Даун е състояние, което се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този Синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. На всеки 700 новородени деца, едно е със Синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 деца с генетичната аномалия.