ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КНИГИТЕ ПОСРЕЩНА НАЙ-ГОЛЯМОТО КНИЖНО ИЗЛОЖЕНИЕ У НАС – "ПРОЛЕТЕН БАЗАР НА КНИГАТА"

28 May, 2019

От днес до 2 юни НДК по традиция се превръща в Национален дворец на книгите, посрещайки най-голямото книжно изложение у нас – „Пролетен базар на книгата“.

„В следващите 6 дни ще имате възможност да се потопите в духовността на Панаира и културата на Двореца“, каза по време на официалното откриване Борислав Велков – председател на Съвета на директорите в НДК. Той подчерта ролята на институцията като пазител на традиции и отворена платформа за култура.

Министър Банов, който официално откри „Пролетния базар на книгата“ благодари на ръководството на НДК, което води устойчива политика за формиране облика на Двореца и неспирната работа за развиването му във времето. По думите му Базарът на книгата е път към младите и „шансът ни да научим поколенията на отношение и любов към книгата“.

Базарът на книгата ще предложи на читателите разходка сред хиляди книги, представяйки над 160 български книгоиздатели и книготърговци на три нива в НДК.

В рамките на шестте дни на изложението посетителите ще могат да се насладят на традиционната културна програма, наситена с премиери на книги, четения и срещи с български и чуждестранни автори. На щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, която за първи път ще се проведе на Мраморно фоайе, предстоят десетки срещи с автограф с български писатели и поети.

Паралелно с Пролетния базар на книгата ще се проведе и  Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Програмата на второто издание на Фестивала също ще бъде на Мраморно фоайе и ще се състои от разнообразни събития, подходящи за всякакви възрастови групи - срещи с автори, преводачи и художници от България и чужбина, изложба, театрална постановка и майсторски клас по творческо писане.