ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЛЮБОВТА КАТО ИЗПИТАНИЕ В СПЕКТАКЪЛА „ФЕДРА“ ПОД РЕЖИСУРАТА НА БОЙКА ВЕЛКОВА

16 Feb, 2021

Ако е истина, че няма престъпна любов, защо любовта винаги е едно от най-трудните изпитания за човека. Отговорите на този въпрос изследва спектакълът „Федра“, който ще има своята премиера на 8 март от 19:00 часа в Театър Азарян.

Режисурата и главната роля са поверени в ръцете на Бойка Велкова, която на сцената си партнира с актьорите Пламен Манасиев, Михаил Сървански, Севар Иванов и Петя Силянова. Автор на текста е Петър Пламенов.

Пиесата, основана на митовете за „любовните отмъщения” на незачетената богиня Афродита, не следва строго древните образци – нито Еврипид, нито Сенека или интерпретацията на Расин от века на Класицизма, а показва Федра като съвременна силна, осъзната и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за красота и лично достойнство. Семейните отношения разкриват извечните  проблеми за любовта, доверието, близостта и общуването, но видени с очите на днешния посмодерен човек, разглезен от изобилието, навикнал на безгрижие и безчет забавления, но все още способен на големи страсти и копнеещ за автентичен житейски смисъл. „Затова все още обичаме да разказваме стародавни истории, не само, за да си доставим удоволствие, но и за да  открием истината за спасението си, поне чрез думи, защото всеки човек е призован сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот, и да открие смисъла на своето съществуване,“ споделя Бойка Велкова.

Смелата, елегантна и дълбока режисура на „Федра“ е посветена на разбулването на вътрешните мотиви на героите. Бойка Велкова ги изгражда с уверени ярко живописни маски, показвайки както жаждата за красота и възхитата от съвършенството, така и търсенето и копнежа на духа за нещо възвишено и значимо. Велкова релефно изобразява женската емоционалност с нейната неочаквана дълбочина и противоречивост, вглежда се без укор в мъжкото его, във волята за авторитет и власт. Ето защо режисьорското решение се плъзва между реалността и съновидението, страстта и копнежа, за да покаже в последна сметка скритото единство в началата на битието.

Билети за премиерата на „Федра” в Театър Азарян могат да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.  

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и програма "Култура" на Столична община.