ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЛЯТНА СЦЕНА НДК ДАДЕ СИЛНА ЗАЯВКА ЗА НОВО КУЛТУРНО ПРОСТРАНСТВО НА ОТКРИТО В СОФИЯ

29 Юли, 2019

Екипът на НДК отчита като успешно тестването и разработването на пространството в парка зад Двореца за обособяване на постоянна лятна сцена на открито.

Още в началото на годината от НДК обявиха намеренията си през летните месеци – юни и юли – да създадат открита сцена, на която да се провеждат разнообразни събития в духа на основната културна дейност на Двореца.

Лятна сцена НДК се оказа успешен експеримент, който доказа, че публиката в София е жадна за нови и различни изживявания. Паркът зад НДК има потенциал да бъде новата културна фестивална дестинация на София – от една страна, там имаме прекрасно поддържана градска градина, имаме възможност за паркинг и не на последно място, намира се в самия център на града и лесно може да привлича както столичани, така и гости на столицата, вкл. чуждестранни туристи, които стават все повече в София през летните месеци“, споделя Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК. Според него Лятна сцена НДК е разширяване на портфолиото от културни пространства на НДК, сред които са Театър АзарянДНК-пространство за съвременен танц и пърформансЛитературен клуб и книжарница „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“, както и реверанс към традиционната публика на Двореца, която през летните месеци търси нестандартно и свежо изживяване. 
 
На Лятната си сцена НДК проведе поредица от разнообразни събития, сред които такива в подкрепа на социални каузи, концерти, международен фолклорен фестивал, балет под звездите, лятно кино и др. Сред тях имаше както събития с продажба на билети, така и такива със свободен достъп. Сцената бе открита с превърналия се в традиционен Празник на буквите на 24 май. Тя бързо се превърна и в предпочитано място за провеждане на корпоративни събития на открито.

От НДК са категорични, че Лятна сцена ще има и през следващата година. Този път тя ще е позиционирана в парка зад Двореца за цялото лято, а от НДК ще доусъвършенстват функционалностите на сцената, както и удобствата за публиката.