ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЛЕГЕНДАРНИЯТ ТОП МОДЕЛ БЕНЕДЕТА БАРЗИНИ И АВСТРИЙСКИЯТ КУЛТОВ АРХИТЕКТ ВОЛФ ПРИКС – СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ НА MASTER OF ART 2020

12 Feb, 2020

НДК ще посрещне световни знаменитости на петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Master of Art”, който ще се проведе от 9 до 30 април. Българската публика ще се срещне с легендарния топ модел Бенедета Барзини и австрийския култов архитект Волф Прикс на 24 април в кино „Люмиер Лидл”. Изненадите за любителите на документалното кино обаче не свършват до тук. Френският филм „Дора Маар – между светлината и сянката”, чешкият „Форман срещу Форман” и испанският „Салвадор Дали – ранни дневници 1904 – 1929” ще имат своите прожекции в рамките на фестивала в кино „Люмиер Лидл”.

Специалната вечер на 24 април ще бъде открита в 18:00 ч. от самия Прикс със световната премиера на филма „Волф Прикс: Архитектурата трябва да пламти”, който представя някои от най-впечатляващите сгради, които архитектът създава, като новата централа на Европейската централна банка във Франкфурт, комплексът „Светът на BMW” в Мюнхен и много други. Малко по-късно – от 20:00 ч., иконата на италианската мода Бенедета Барзини ще присъства на прожекцията на филма „Изчезването на моята майка”, заснет от сина ѝ Бениамино Барезе. Навремето модна икона, днес Бенедета се стреми да избяга от света на образите, но Барезе умело ще Ви потопи зад кулисите в света на модната икона.Не по-малко вълнуващ е и животът на знаменития художник Салвадор Дали. На 12 април от 18:30 ч. в кино „Люмиер Лидл” ще може да проследите ключови моменти от ранния живот на Дали, сред които е и първото му пътуване до Париж. Филмът „Салвадор Дали – ранни дневници 1904-1929” ще хвърли светлина и върху детството му, неизличимо белязано от смъртта на неговия брат.Филм за още една изключителна история, но този път показана през призмата на фотографиите и картините, е част от програмата на „Master of Art”. „Дора Маар – между светлината и сянката” на 13 април от 18:30 ч. ще Ви „заведе” на запомняща се разходка, за да проследите смайващия път на една изключителна личност – Дора Маар. Непосредствено след прожекцията на филма ще бъде представена и книгата „Дора и Минотавъра”.

По-късно в същия ден от 20:30 ч. с прожекция на чешкия документален филм „Форман срещу Форман” кино фестивалът ще почете годишнината от смъртта на Милош Форман. Лентата на режисьорите Хелена Тржещикова и Якуб Хейна е уникален заради находчивата компилация от образи, почерпени от съществуващи ленти и от досега неизвестни кадри, открити в колекциите на приятели и колеги.


 
Билети за „Волф Прикс: Архитектурата трябва да пламти” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Билети за „Изчезването на моята майка” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Билети за „Салвадор Дали – ранни дневници 1904-1929” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Билети за „Дора Маар – между светлината и сянката” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Билети за „Форман срещу Форман” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.