ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ИСТИНСКИТЕ ИСТОРИИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА „ОЖИВЯВАТ” СЪС СПЕКТАКЪЛА „КОСВЕНИ ЩЕТИ”

10 Sep, 2019

Истинските истории от Втората световна война, разказани през очите на жените, ще „оживеят” със спектакъла „Косвени щети” на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО”. Представлението е по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич – „Войната не е с лице на жена”.
 
Фестивалът ще продължи от 24 до 29 септември и цели да подпомогне развитието и популяризирането на професионалното куклено-театрално изкуство, залагайки на вкуса към различните форми и нетипичното, а именно постановки за възрастни в кукления театър.

След успешния дебют на новото пространство за алтернативни театрални формати на Театър Азарян, сцена Backstage, сега спектакълът „Косвени щети” ще гостува в Държавен Куклен Театър - Стара Загорана 27 септември от 17:30 ч.

Различните театрални похвати, които режисьорката на спектакъла Максима Боева съчетава, а именно документален и куклен театър, ще пренесат на театралната сцена вълненията и емоциите от времето на войната. Във фокусът ще бъдат жените. Онези жени, които по собствена воля решават да отидат на бойното поле и от отдадени майки и съпруги се превръщат в снайперисти, сапьори, летци... Те се борят на фронта наравно с мъжете. Срещата с кошмарния свят обаче ще доведе до катастрофалния резултат от загубата на личността. Ще пречупи ли войната тяхната женственост? Попаднали на бойното поле с надежда за славни подвизи, за героините не остава нищо друго освен да се борят за собственото си оцеляване, създавайки свой бит и култура.

Режисьор и мениджър на проекта „Косвени щети” e Максима Боева, позната на публиката със спектакъла „Нирвана”. Сценографията е дело на Киряна Аврониева, а музиката - на Михаил Шишков-баща.

От този месец към екипа на спектакъла се присъединява и младата талантлива актриса Елена Иванова, вече позната на публиката на Театър Азарян от спектакъла „Кралят елен” на режисьорката Анастасия Събева. Елена се присъединява към досегашните състав на спектакъла Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова, като за известен период от време Елена ще играе ролята на Дайяна.

Междувременно спекакълът „Косвени щети” ще се играе на сцена Backstage в Театър Азарян на 12 септември от 19:00 ч.

Билети за „Косвени щети” на 12 септември в Театър Азарян могат да бъдат закупени тук.  
Билети за „Косвени щети” на 27 септември в Държавен Куклен Театър – Стара Загора могат да бъдат закупени тук.