ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР – ВАРНА ПРЕДСТАВЯ 25-ТОТО ИЗДАНИЕ НА „ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”

25 Aug, 2017

Един от най-авторитетните филмови фестивали в България - „Любовта е лудост” започва във Фестивален и конгресен център – Варна за 25-ти път. Киносъбитието стартира на 25 август с официална церемония и тържествено преминаване на гостите по червения килим, последвано от прожекция на лентата „Анна Кареннина. Съдбата на Вронски”, със сценарист и режисьор Карен Шахназаров, който е и специален гост на фестивала.

„Любовта е лудост” ще продължи до 3 септември, а програмата включва качествени филми от цял свят, както и специална българска панорама с емблематични продукции от златния фонд на българското кино.

Сред официалните гости на откриването е и Борислав Велков – председател на СД на Националния дворец на културата, както и Ия Петкова-Гурбалова, ръководител направление„Стратегическо развитие, маркетинг и реклама” в НДК, които споделят емоцията от празника, малко преди началото на трескавата подготовка за друго емблематично филмово събитие – Киномания през ноември в НДК

За 23-ти път във Варна ще бъде присъдена Наградата за принос и развитие на филмовото изкуство. Тази година тя се присъжда на актрисата Емилия Радева, която чества почетните 85 години.

Специално за 25-тото издание, на 28 август от 22:00 часа при входа на Морска градина до ФКЦ ще има прожекция на филма „Любовта е лудост“, излъчен преди 100 години - през 1917 г., в кино „Одеон“, а сценарист, режисьор и в главната роля е Васил Гендов, пионерът на родното кино. Това е най-старият, запазен български филм, който е дал наименованието на варненския кинофорум.

За първи път ще се състои панорама на индонезийски филми с любезното съдействие на Посолството на Индонезия в България и Почетното консулство на Индонезия във Варна. Официалното откриване е на 26 август от 17:00 часа с местни танци, както и откриване на фотоизложба „Прекрасна Индонезия“ - в 17:30 ч. – с  прожекция на филма „Салауаку“ в зала „Европа“.

В програмата са предвидени и Дни на руското кино във Варна, чието официалното откриване е на 26 август от 20:00 часа в зала „Европа“ с филма „Болшой“. Вход свободен.

Още от програмата на „Любовта е лудост”:

  •  ВСЕКИ ДЕН: Не пропускайте от 17:30 ч. творческите срещи с български творци в зала "Пленарна" с вход свободен.
  •  В книжарница "Сиела" във Фестивален и конгресен център - Варна ще се състоят премиери на две книги – „Ние, артистите“ за Емилия Радева на 27 август в 17 ч. и на 29 август от 18:30 ч. – „Истории с усмивки“ за Никола Анастасов.
  • ФКЦ-Варна организира за четвърти път МЛАДЕЖКИ КОНКУРС на тема: "ПЛАКАТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" 2017, с присъждане на 3 парични награди - голямата награда на зрителите чрез гласуване във Фейсбук, награда на гостите и награда на акредитираните за фестивала журналисти. Изложбата е позиционирана в главно фоайе.
  • Уикенд в "Пампорово-Мечи чал", в 5-звездният хотел "Орловец" през зимния сезон! Един от зрителите, участвал с билета си от фестивална прожекция ще спечели наградата на зимния курорт Пампорово-Мечи чал! 
Повече информация може да откриете на: http://fccvarna.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81.html