ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ДЕМОНСТРАЦИИ НА СПАСИТЕЛНА И ПРОТИВОПОЖАРНА ТЕХНИКА ЗА ОТКРИВАНЕТО НА СТРОЙКО 2020

20 Oct, 2020

Екипът на най-голямото българско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане Ви очаква от 21 до 25 октомври 2020 година в НДК. Тази година изложението се пренася и на откритите площи пред НДК. Откриването на СТРОЙКО  е на 21 октомври от 11:00 часа в централното фоайе на НДК.
Ще открият Заместник-министърът на вътрешните работи, Милко Бернер, Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятие, д-р Бойко Таков, Председателят на борда на директорите на НДК, Борислав Велков и Управителят на СТРОЙКО ЕКСПО, Маргарита Николова.
В откритата площ пред НДК ще се проведат демонстрации на техника от Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението” на МВР, Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община и Български червен кръст. Към тях ще се присъедини и актрисата Йоана Буковска, която ще представи филма “Тръгваме на училище, Вирусът - не”, който с приятели доброволци заснеха в помощнадецата и технитеучители.
„Строителствотонеможедасеслучионлайн. Сега е времедасесрещнемнаживо и дабъдемвзаимнополезни“, сподели управителката на СТРОЙКО Маргарита Николова. Изложениетосъбираподедин покрив най-новите тенденции и технологии в архитектурата, строителството и обзавеждането.
През 2020 година СТРОЙКО ЕКСПО прави крачка в бъдещето и предлага концепция за ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИЯ ДОМ И ГРАД. Всички иновации и зелени технологии за хармонично взаимодействие между хората и техните жилища са развити в две нови направления: СТРОЙКО Future и СТРОЙКО Safеty. Идеята е заедно, посетители и изложители да „проектират“ къщата, която се подчинява на индивидуалните нужди на своите обитатели и дава сигурна среда за живот.
В рамките на изложението ще се проведе и семинара “ДИГИТАЛНИ РЕШЕНИЯ ЗА СЪВРЕМЕНЕН НАЧИН НА ЖИВОТ”, съвместно със Столична община, ИАНМСП, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България, Русенски университет, MOVE.BG.
Безспорно едно от най-интересните представяния ще е това на Русенския университет. За малките посетители на 53-то изложение СТРОЙКО, те са планирали провеждане на детска работилница, в която на достъпен за децата език ще се покажат възможностите на приложното блоково програмиране. За целта участниците ще използват собствените си мобилни устройства и различни роботизирани платформи - летящи дронове и наземни роботи. Основната цел на тази работилница е да се покаже на децата, че съществуват реални приложения на Теоремата на Питагор, златното сечение, последователността на Фибоначи и с това да се стимулира интереса им към математиката, физиката и инженерните науки.
Сдружение "Мещра - традиционни знания и занаяти" ще представи изложба "Строителните занаяти на Стара планина". Изложбата предлага поглед върху архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането в района на гр. Габрово. Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, което е застрашено от изчезване, вследствие на обезлюдяването на района и редица други фактори. Проектът е съфинансиран от Национален фонд "Култура" към Министерство на културата, има за цел да изследва материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. Партньори по проекта са РЕМО "Етър", НГПИ "Тревненска школа" и ИЕФЕМ-БАН.
През годините изложението е изградило трайни партньорства с редица държавни институции и браншови организации. Партньори на 53-то изложение СТРОЙКО ЕКСПО са  Министерство на вътрешните работи, Столична община, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), Камара на Строителите в България и Камара на архитектите в България.  
Изложението ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните изискванията на Министерство на здравеопазването.Допълнително ще бъдат инсталирани уредите на “Ибора ООД” за дезинфекция на въздух - Air Flow Steril – Ozone Free.  Устройството унищожава бактерии, вируси и спори във въздуха чрез преминаване на въздуха през корпуса на уреда, в който е инсталирана бактерицидната пура. Изпуснатата доза UV-C лъчение осигурява 99.9% унищожаване на всички видове патогенни микроорганизми. Бактерицидната лампа е напълно изолирана и затворена в корпуса на уреда което значи, че може да се използва в присъствие нахора и животни.
Входът е свободенза посетители.