ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БОЯН АРСОВ С НОМИНАЦИЯ ИКАР 2018 ЗА РОЛЯТА СИ В „КРАЛЯТ ЕЛЕН” НА ТЕАТЪР АЗАРЯН

8 Feb, 2018

 
Младият и талантлив актьор Боян Арсов, който играе ролята на Клариче в приказния спектакъл „Кралят Елен”в Театър Азарян, е с номинация за ИКАР 2018 за поддържаща мъжка роля. Това стана ясно на пресконференция на Съюза на артистите в България (САБ), който ежегодно оценява най-добрите постижения в областта на драматичния и куклен театър, цирковото и вариететното изкуство, драматургичното и критическото писане, техническото осъществяване, дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика и съвременния танц и пърформанс.
 
Голяма изненада беше като чух за номинацията си. Аз искрено се забавлявам с ролята си на тази Клариче, всички актьори участват със стопроцентова отдаденост в спектакъла. „Кралят Елен” започна като съвсем независим проект, репетирахме след 10 часа вечера, без бюджет, без декор, без костюми. С наистина стопроцентовата отдаденост и любов на тези, които участват, включително и на режисьора Анастасия Събева. Аз  съм сигурен, че тази любов и този ентусиазъм, хвърлени на сцената, стигат до зрителя, а и ние го усещаме. Мисля, че в това се крие прелестта на спектакъла. И въпреки всички трудности представлението стигна до голямата сцена на „Азарян”,  което пък е страхотен успех за независим проект,”, сподели номинираният Боян Арсов.
 
На 27 март по традиция Съюзът на артистите връчва Националните награди ИКАР 2018, а официалната церемония тази година ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов.
 
Освен номинациите за ИКАР на пресконференцията в Литературен клуб „Перото” беше разкрито и кой ще вземе статуетка за изключителен принос към българския театър, както и каква ще е програмата на Софийския театрален салон.
 
На 18 март „Кралят Елен” ще даде старт на престижното събитие, в което ще бъдат представени най-добрите театрални спектакли за изминалата година. За първи път Националният дворец на културата е партньор на фестивала.
 
НДК е приятел на театъра и на сценичните изкуства не от сега, а от самото си създаване. Този културен институт е естествен партньор, подкрепящ сценичните изкуства в цялото им многообразие. За актьорите театърът е страст, за нас зрителите и тези, които участват в организацията на проектите, това е преживяване. Така че нашата роля е да направим това преживяване, колкото се може по-дълбоко, ценностно и по-качествено. Сценичните изкуства по света са се превърнали в индустрия, която се променя и развива бързо, в тях навлязоха новите технологии. Затова и ние от НДК сме длъжни да променяме културната си инфраструктура с тези темпове, каза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков и отбеляза, че Софийският театрален салон е винаги добре дошъл в Двореца.
 
На свой ред председателят на САБ Христо Мутафчиев благодари на НДК за партньорството и домакинството на Салона. „ Правим го тук с  оглед общата тенденция за Българското председателство на Съвета на ЕС, както изаради факта, че Театър Азарян, в който и аз имам честта и удоволствието да работя, се оказа едно изключително интересно театрално пространство, харесано от повечето театрали и от извънстоличните театри, а вие знаете, че те участват в Софийски театрален салон като гостуват тук – в София.” – каза от своя страна Христо Мутафчиев  - председател на САБ.
 
Билетите за „Кралят Елен” са в продажба на касите на НДК и онлайн на ndk.bg. Най-скорошното представление е на 9 февруари – четвъртък от 19:00 часа.
Видео от спектакъла: ТУК
Пълен списък на номинираните за ИКАР 2018: ТУК