ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БОРИСЛАВ ВЕЛКОВ: ОЦЕЛЯВАНЕТО НА НДК НЕ Е ДАДЕНОСТ, А СЛЕДСТВИЕ НА ТОВА ДАЛИ ЩЕ УСПЕЕМ ДА СЕ АДАПТИРАМЕ

15 May, 2020

„За нас като най-голямата културна институция предизвикателство да задържим публиката ще бъде голямо. Процесът на възвръщане ще бъде много сложен независико дали ще има мерки или не. Става дума за навици, за отношение, за насочване на приоритетите. В последните няколко години цялата ни управленска политика е насочена към това да отворим НДК към новите поколения“, това каза за радио София председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

„Предстои едно преосмилсяне на мисията ни и начинът, по който развиваме дейсността, защото в тези времена се оказа, че дори и за големи мултифункционални съоръжения като НДК нищо не е даденост. От тук нататък нищо няма да е същото, но от моята философия и виждане това е по-скоро една положителна новина“, казва още Велков и допълва: „Това е исторически момент в 40 годишната история на НДК, в който всеки компромис е крачка в посока на неизвестното. Дошло е време да докажем, че НДК е повече от обикновено работно място! Кауза, която в тази критична ситуация изисква свръх усилия и отдаденост. Време е да измерим с истински аршин какво можем.“

Културният сектор е един от най-засегнатите, поставяйки го в една много сложна и трудна ситуация с оглед спирането на събития. От 8 март в НДК не са провеждани никакви събития. През този период са били планирани повече от 200 такива, а загубите са милиони. От друга страна е и незнанието какво ще се случи кога и при какви условия ще се работи на пълни капацитети, което усложнява допълнително ситуацията.

„Опитваме се да спасим част от календара ни, да привлечем нови събития и солидарно да помогнем на целия културен сектор. Естествено, ние очакваме солидарно да се помогне и на НДК. Така се роди и идеята за „Платформа А6“ – Лятната сцена на НДК, която ще отвори врати на 1 юни“, споделя Велков.

„Платформа А6“ ще бъде мултифункционална платформа за културни събития и конгресни конферентни събития. 1 200 кв. м. покрита площ, с постоянно действаща сцена, която е достатъчно голяма, за да поеме по-голям брой артисти на сцената, с необходимата дистанция. Велков допълни още, че НДК ще се стреми през целия този период, юни-септември, равномерно да бъде натоварено външното пространство със събития от най-различен характер като същевременно много се внимава, когато хората го посещават да се чувстват сигурни. От друга страна сложното функционално и финансово състояние на дружеството не позволява НДК сам да изгради външната сцена, затова ще разчита на привличането на партньори и партньорски проекти.

Със сигурност обаче ще има и лятно кино, като се очаква организаторите на най-големите филмови фестивали у нас да изненадат почитателите на седмото изкуство със специална програма.