ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

ЖЕНИТЕ ОТ "БАУХАУС" | MASTER OF ART

18:30ч. 28.08.2020 кино "Люмиер Лидл"

Германия (2019), 45 мин.
Режисьор: Сузане Раделхоф

Създаването на училището „Баухаус“ е модерна сензация. То изоставя старото и приветства нова ера — ера на новаторски дизайн и архитектура и на желанието да се построи радикално ново общество. Промяна в света и скъсване със старите традиции — „Баухаус“ иска абсолютна революция, но се препъва в равните права.

До ден днешен „Баухаус“ се свързва с имена като Валтер Гропиус, Йоханес Итен, Паул Клее и Оскар Шлемер. В същото време са почти неизвестни многото жени, които са работили тук и са оставили ясен отпечатък в световноизвестния стил.

Обещанието за абсолютно равенство привлича голям брой жени в „Баухаус“. Близо 500 учат в легендарното училище и създават новаторски творби. Но те все още са в сянката на своите колеги мъже или са напълно забравени. Творбите на жените от „Баухаус“ са повлияли категорично на сегашния ни възглед за дизайна. Освен това „Баухаус“ покорява целия свят през XX в. благодарение и на тях.

Това са жени като Алма Бушер, която създава прототипи на авангардното изкуство със своите находчиви мебели и играчки. Или промишлената дизайнерка визионерка Мариане Бранд, чиито творби са сред емблемите на „Баухаус“. Гунта Щьолцл предизвиква революция в модерния дизайн на текстила със своите тъкани. Талантливата в много области Фридл Дикер се посвещава изцяло на философията на „Баухаус“ до трагичния си край. А изключителните фотографии на Луция Мохоли до ден-днешен влияят на представата ни за „Баухаус“.

Време е най-после да разкажем историите им. Защото и като жени, и като творци, те са пример за подражание — смели и вдъхновяващи създателки на модерността