ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Втори фестивал на камерната опера – София

19:00ч. 18.10.2020 Кино "Люмиер Лидл"

За втори път в България – София ще се проведе Фестивал на Камерната опера. Неговата цел е запознаване на публиката с образци на камерната опера от всички стадии на музикално-сценичните стилове – барок, предкласика, класика, романтизъм, съвременност, Българска камерна опера, както и духовно и естетическо удоволствие.

Организатори на събитието са Сдружение „Светлината на мъдростта“, ОКИ Дом на културата „Средец“, Музикална къща Бонев -Small Opera Theatre Малък Оперен Театър.

*****

19.00 ч. – „Парадокси“ - три едноактни опери от Парашкев Хаджиев. По мотиви от разкази на О`Хенри. Либрето: Петко Райков.

Развод. Мировият съдия Бинаджа Уидъп седи в кабинета си бездействащ и скучаещ. Чука се! Невярвящ, че някой се нуждае от услугите му, Бинаджа приема Ранси и Ариела Билбро, които се нападат взаимно и искат развод. Разводът се присъжда, като Ранси трябва да плати съдебна такса от пет долара и издръжка. Ранси, останал без пари, моли за отсрочка до другият ден. През нощта издебва съдията и заплашвайки го със смърт му отнема петте долара. На сутринта Ранси и Ариела осъзнават колко много се обичат и искат да бъдат отново оженени. За целта трябва да се плати такса от пет долара, които съпругът с радост плаща. Бинаджа Уидъп обаче като че ли познава тези пет долара отнякъде...

Крадец. В спалнята на Хари Хигинс се промъква крадецът на дребно Кристофър. Стопанинът се събужда, Кристофър го заплашва с пистолет, но Хари вдига само едната си ръка, като обяснява, че има остра форма на плексит. Оказва се, крадецът страда от същата болест. От дума на дума, двамата споделят какви лекарства и форми на лечение са опитали, като установяват, че нищо не помага и се сприятеляват. Крадецът кани стопанина в близкия бар, за да полеят новото приятелство.

Подаръци. В очакване на любимият си Джим, Дела е нещастна, че спестените долар и трийсет цента няма да и стигнат за подарък за Рождество. Тя решава да продаде красивата си и дълга коса, за да може да му купи верижка за часовник. През това време Джим се връща, радостен че й носи подаръка, за който винаги е мечтала.

Дела се връща, а Джим е изненадан и тъжен затова, че е отрязала красивата си и дълга коса. Дава и подаръка си - красива и тъй желана от Дела диадема за коса. Дела му дава верижката за часовник, но Джим е продал часовника си за да купи диадемата. Двамата слагат подаръците под елхата и са щастливи, защото имат най-големия подарък – любовта.