ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

СОБИБОР - ексклузивна прожекция

19:00ч. 19.05.2018 кино Люмиер Лидл

Единственият лагер на смъртта „Собибор”, от който успешно са избягали концлагеристи, е тема на новия руски художествен филм със същото име, който ще има българска премиера на 17 май в кино „Люмиер Лидл”, както и още две ексклузивни прожекции на 19 и 20 май. България е част от световната премиера на филма – след Полша, Русия и САЩ и преди Германия и Израел.
 
Тази година се отбелязват 75 години от масовото бягство от лагера на смъртта, който по лична заповед на Хайнрих Химлер е изцяло заличен, за да се скрие позора от извършените престъпления.
 
Популярният руски актьор Константин Хабенски, познат от заглавия като „Дневна стража”, „Нощна стража”, Неуловим", "Световна война Z" и „Ерата на първите”, прави режисьорския си дебют с продукцията, с която, по негови думи, иска да отдаде почит на жертвите, намерили смъртта си в концентрационните лагери по време на Втората световна война. Той казва също, че няма претенции за създаване на документална картина на събитията, макар да се е придържал максимално до историческите факти.
 
Хабенски изпълнява и една от основните роли във филма – тази на Александър Печерски, който въпреки всички ужаси в лагера успява да вдигне духа на хората и да организира бягството на всички затворници.

Холивудската знаменитост Кристоф Ламбер пък е в образа на командира на лагера Карл Френзел, който според Хабенски има външния вид на вълк, но във филма личи и неговата уязвима страна, той също в известен смисъл е жертва на антисемитизма.
 
„Собибор” рисува завладяваща, драматична и разтърсваща картина за силата на човешкия дух и жаждата за справедливост.
 
Историческа справка:
На 14 октомври 1943 г. близо 300 затворници под ръководството на съветския офицер, евреинът  Александър Печерскивъстават в концлагера "Собибор". Те убиват 12 надзиратели на СС  и масово се втурват в горите през минно поле. Голяма част от тях умират по пътя или са предадени от местното население. Едва около 50 от тях се спасяват.
 

ТОП СЪБИТИЯ

АПАРТ

19:00ч. 30.01.2019 Театър Азарян