ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

"Приказка за Стоедин", Никола Русев

18:00ч. 14.09.2017 Литературен клуб "Перото"

Заповядайте на 14 септември от 18:00 часа в Литературен клуб "Перото" да отпразнуваме юбилейното издание на "Приказка за Стоедин". Книгата излиза по повод 85 години от рождението на българския писател и драматург Никола Русев. Изданието е с оригиналните илюстрации на Никифор Русков! 

-----------------------------------------------------------------------------------------
"Диалогът на Никола Русев аз не съм срещала у друг наш писател. Не случайно и до ден днешен млади хора цитират не просто само негови мисли, цитират негови обрати в речта. 
Той умееше да съществува в живата реч... Нямаше нищо книжно в диалога на Никола Русев и същевременно притежаваше един финес, една деликатност, които някак извисяваха текста. Той е и много приятен за четене, не само за гледане. И забелязвам, че го четат и съвсем млади хора, юноши.
Като прозаик ми се струва, че той не получи своето признание адекватно... Имам пред вид неговата „Приказка за Стоедин“, която е брилянтно произведение на прозата. Направо брилянтно! Страшно духовито, остроумно, неочаквано... една прекрасна книга, която съвсем не само деца четат, дори най-малко деца. И ми се струва, че „Приказка за Стоедин“ трябва да си остане в съкровищницата на българската проза. Тя и ще си остане де, никой не може да ѝ попречи."

Вера Мутафчиева
писател, историк и приятел

----------------------------------------------------------------------------------------

"Много са красивите открития, които очакват бъдещия читател и на книгата „Приказка за Стоедин”. Тя е прозорец към света, през който ние надничаме по свое желание и воля. За да припознаем зад видимите аспекти на случките и събитията техния скрит смисъл. Все елементи на дълъг цивилизационен преход. Историческа борба с нелека съдба. Неспирна вековна битка.
Преход, който не признава отказване. И не познава почивка. Преходът не е да загърбиш едно нещо в миналото и да влезеш в бъдещето. Преходът е приемственост. Тоест, преходът не е пропаст, а е мост над пропастта. Приемствеността обикновено се свързва с наследство. И дълбокият смисъл на това наследство е в корена му следа, а не в туй да наследиш нещо материално. Хуморът и инатът са корените на тази приемственост.
Усмивката и талантът на Никола Русев са незаличим пример за това."

Георги Стоянов
кинорежисьор и приятел