ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

20 ФИЛМА НА ДИПЛОМАНТИ И НА УЧЕНИЦИ ОТ МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА ПРОФ. ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ – НБУ, В „ЛЮМИЕР ЛИДЛ”

12 May, 2017

20 филма на дипломанти и ученици от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров – Нов български университет ще бъдат показани на 23 май в кино „Люмиер Лидл”.

Филмите са разделени на четири блока с продължителност около час, като първият започва в 17:00 часа, а последният – в 21:30 часа. ​Панорамата показва  филми, създавани в рамките на​ майсторския клас на професора от 2015-та година до сега, както и работи на негови студенти от департамент „Кино, реклама и щоубизнес“ в Нов български университет. Във филмите участват едни от най-популярните български актьори като: Ивайло Христов, Асен Блатечки, Койна Русева, Марта Вачкова, Филип Трифонов, Стефан Мавродиев, Атанас Атанасов. В програмата е включен и „Една нощ с Борис Павлович” с режисьор Георги Светломиров - копродукция на НДК.

„Магистърската програма на НБУ „Артмениджмънт. Управление на културни институции и творчески индустрии“, благодарение на всички преподаватели и курсове, ​дава големи възможности на млади творци да правят своите първи стъпки в света на изкуството. В рамките на последните два випуска на департамент „Кино“ са създадени филми, които заслужават да се видят на едно място. Тези прожекции ще бъдат един малък празник за успешната съвместна работа на преподавателите в университета, и конкретно на професионализма на проф. Георги Дюлгеров, и на студентите в програмата”, категорични са организаторите от Нов български университет.

„НДК подкрепя проекта като част от стратегията на Двореца да подпомага българското кино и младите автори. Вярваме, че институционалната подкрепа в началото на кариерата на всеки начинаещ творец е от съществено значение за неговото развитие и натрупване на професионален опит”, каза на свой ред изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

През 2015 г. между НДК и НБУ е подписан Меморандум за сътрудничество, по силата на който двете институции обединяват усилията си за стимулиране и развитие на културата и образованието в сферата на изкуствата.