ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

"АКО НЯМАХ ЛОШИ СЪНИЩА"

18:30ч. 09.11.2018 Театър Азарян

АКО НЯМАХ ЛОШИ СЪНИЩА
Авторски спектакъл на Лилия Абаджиева по Уилям Шекспир

участват: Александър Кадиев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Моню Монев, Никола Додов

сценография и костюми: Васил Абаджиев
музикална картина: Лилия Абаджиева
фотограф: Павел Червенков

Пълно вглъбяване на режисьора в Шекспировите текстове, ефектни декори и въздействащи актьори – с някои от които Лилия Абаджиева работи от години, а други дебютират в нейни спектакли.

В ролите се превъплъщават популярни лица от телевизионния екран като Александър Кадиев и Моню Монев, както и въздействащите актьори: Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

„Ако нямах лоши сънища” е неизменна част от задълбочените дългогодишни търсения на Лилия Абажиева върху Шекспир.
„С работата ми по Шекспир са свързани всички етапи от развитието ми като режисьор. Обърнах се към Шекспир още в ранните си студентски години. Светът на Шекспир ме предизвиква и възторгва едновременно, той е път за себепознание и изследване на човешкото в човека; на човека в гранична ситуация там, където абсурдът, надеждата и смъртта си разменят реплики. Шекспир през поезията и философията изразява вътрешния свят на човека. Той ни кара да вярваме, че съществува известна точка на духа, от която нататък животът и смъртта, реалното и въображаемото, божественото и демоничното престават да бъдат схващани като противоречия.”

ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА:
Считана за един от най-интересните и задълбочени български театрални режисьори, Лилия Абаджиева е била асистент на големия проф. Крикор Азарян в режисьорския му клас във НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Гост-преподавател в няколко университета, между които Калифорнийския университет в Санта Барбара; Кьолнския университет, Уестмонт колидж в Калифорния. Поставя над повече от 30 спектакъла на големите класици Гьоте, Шекспир, Молиер, Гогол, Чехов и Бекет на българска сцена. Тя започва работата си по Шекспир още в ранните си студентски години и с него са свързани всички етапи от развитието й като режисьор, според нейните собствени думи. Изследователската й работа върху Шекспир е свързана с нейни постановки в Германия, САЩ, Македония и Русия. През театралния сезон 2016/2017 работи върху три от най-мащабните си спектакли през последните години: „Цимбелин“ от Шекспир, „Франкенщайн #Алхимия на живота“ авторски спектакъл по Мери Шели, Драмски Театър, Македония. Носител е на отличия и награди за режисура, както от национални, така и от престижни международни театрални форуми. През 2017 г. е удостоена със „Златен век“ почетен знак на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура.