ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ОТЛИЧЕНИЯТ С „КРИСТАЛНА ЛИРА“ БАЛЕТ „ДОН КИХОТ“ Е СРЕД НАЙ-ВЪЛНУВАЩИТЕ АКЦЕНТИ НА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

12 Dec, 2019

Звездите на Щатсбалет-Берлин Яна Саленко и Мариан Валтер в ролите на Китри и Базил
 
На 17 декември от 19:00 часа в рамките на традиционния Новогодишен музикален фестивал в НДК ценителите на балетното изкуство ще видят за първи път на сцената на зала 1 впечатляващата постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. В Деня на народните будители, в категория „Балетно изкуство“ – колективна награда, Балетът на Държавна опера-Стара Загора получи престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ именно за балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година. Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време, балетът „Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян - премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографични изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последния   творчески сезон бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България. На 17 декември в ролите на Китри и Базил гостите на Новогодишния музикален фестивал ще имат възможността да аплодират звездите на Щатсбалет-Берлин примабалерината ЯНА САЛЕНКО и премиер солистът  МАРИАН ВАЛТЕР. Очарователната Яна Саленко – примабалерина на Щатсбалет-Берлин и Мариинския театър, Санкт Петербург, постоянен гост-солист в Кралската опера в Лондон, танцува на най-престижните сцени в света. Тя е предпочитан гост на различни фестивали, носителка на много първи балетни награди от най-авторитетните международни балетни конкурси. Балерината на два пъти е получавала наградата „Мис виртуозност“ на престижния фестивал DanceOpen в Санкт Петербург. Талантлива възпитаничка на Донецката балетна школа на Вадим Писарев Яна Саленко дебютира на сцена като професионална балерина през 2000 г. В състава на Щатсбалет-Берлин е от 2005 година, а примабалерина е от 2007г. Нейният репертоар включва главните роли в най-знаковите класически балети, както и неокласическа и съвременна хореография.
Мариан Валтер е премиер солист на Щатсбалет-Берлин, победител в балетните конкурси във Виена, Хелзинки, Нагоя, носител на наградата Deutscher Tanzpreis Zukunft, номиниран за наградата Benois de la Danse. Завършва Берлинското танцово училище, а професионалната си кариера започва от Мюнхенската опера и Баварския балет. От 2002 г. е в състава на Щаатсбалет-Берлин, година по-късно вече е солист, а от 2010 е премиер солист.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ на 17 декември зрителите ще видят Александър Желев в ролята на Дон Кихот, а солистът на балет „Арабеск“ Филип Миланов ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Акари Моримацу, Джулия Рагуза, Мартина Префетто, Рио Сузуки, Ромина Славова, Сторм Норис, Харука Суга, Ивайло Янев, Станко Танев, Фиорди Лоха, Фредерико Пинто и др., солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Билети можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.