ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ФАСАДАТА НА НДК СВЕТВА В СИНЬО-ЗЕЛЕНО В МЕСЕЦА ЗА БОРБА С РАКА НА ЯЙЧНИЦИТЕ

1 Sep, 2021

СЦЕЦИАЛИСТИ С ВИДЕО УРОЦИ ЗА МЕСЕЦА ЗА БОРБА С РАКА НА ЯЙЧНИЦИТЕ

АстраЗенека България с дигитална информационна кампания за заболяването
 
В Месеца за борба с рака на яйчниците – септември, АстраЗенека България ще проведе дигитална информационна кампания за заболяването. Зад инициативата за повишаване на осведомеността за болестта сред дамите застават специалистите проф. Радка Кънева – ръководител на Центъра по молекулна медицина, Медицински университет-София, д-р Борис Кръстев – хематолог и онколог, Елена Анастасова – онкопсихолог в Комплексен онкологичен център – Пловдив и йога инструкторите Анастасия Манлихер и Габриела Костова. В кратки видеа всеки от тях дава ценна информация, според специалността си, за рака на яйчниците, неговите симптоми, рискови фактори, диагностика, психологически съвети, препоръки за хранене и физическа активност. Записите са достъпни на интернет портала за пациенти – www.azcare.bg.

Овариалният карцином е 7️-ят най-разпространен рак сред жените в световен мащаб, а в България е на 6️-то място сред злокачествените  заболявания. Всяка година около 2️40 000 жени в света и около 8️00 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на болестта в света. Заболяването засяга предимно жени над 50 години в менопауза.

„Ракът на яйчниците възниква от клетки в яйчниците, фалопиевите тръби или перитонеума. Това се случва, когато нормални клетки в тези области се изменят и нарастват без контрол, като образуват маса, наречена тумор“, казва д-р Кръстев във видеото. По думите му приблизително 20-30% от случаите на рак на яйчниците се откриват в ранен стадий, а в същото време ранното установяване на болестта обикновено е свързано с повече възможности за лечение. Ракът на яйчниците протича със симптоми, които се проявяват по-често при напреднало заболяване, но симптоми могат да се изявят и при ранните стадии. Симптомите не са специфични и могат да са вследствие на друго заболяване. Някои от тях са: болка в корема или таза, вагинално кървене, запек, подут корем, диария, силна умора, често уриниране. При напреднал епителен рак на яйчниците се проявяват и други симптоми: увеличаване на обиколката на корема, подут корем, гадене, загуба на апетит, лошо храносмилане, чувство за бързо засищане при хранене, затруднено дишане. „За много жени тези симптоми са чести и не са причинени от рак на яйчниците. Те не бива да ги  пренебрегват, ако станат постоянни и различни от обичайното, например появяват се по-често или протичат по-тежко. Ако в продължение на няколко седмици ежедневно изпитвате някой от тези симптоми, важно е да посетите личния си лекар или специалист гинеколог. Ранната медицинска оценка може да помогне за откриване на рак във възможно най-ранен стадий на заболяването, когато е по-лесно да бъде лекуван успешно“, казва д-р Кръстев. Той припомни, че сред рисковите фактори, които увеличават риска от поява на рак на яйчниците са възрастта, наднормено тегло, късно забременяване или липса на бременност, ранна първа менструация, както и късно настъпване на менопауза, прием на хормонална терапия след менопауза, фамилна история за рак на яйчник, рак на гърда или рак на дебелото черво, носителство на BRCA мутация, генетични състояния, свързани с наследствени ракови синдроми.

За генетичната предразположеност към заболяването разяснения дава в поредица от видеа проф. Кънева. По думите й около 10% до 20% от случаите на рак на яйчниците възникват, защото генетична промяна (мутация) се предава наследствено в едно семейство. „Тези наследствени генетични промени, обуславящи риск от развитие на рак, се наричат герминативни мутации.Те се унаследяват и се откриват във всички клетки на организма. Генетични промени, възникнали в туморни клетки, се наричат соматични мутации. Те възникват спонтанно и не се унаследяват. Соматичните мутации се откриват в 5-7% от случаите на овариален карцином“, казва проф. Кънева. Генните мутации се установяват чрез изследвания. При установяване на раково заболяване, генетичното изследване, наречено туморно ДНК секвениране, се провежда, за да се определи дали раковите клетки имат генетични промени, което да помогне при избора на най-подходящото лечение. Проф. Кънева съобщи, че при приблизително 6% - 25% от случаите на рак на яйчниците има мутация в гените BRCA1 или BRCA2. Ето защо изследването на BRCA мутационния статус е важно за прогнозата и превенцията на заболяването.

В поредица от видеа онкопсихологът Елена Атанасова дава съвети за това как пациентите с рак да приемат по-лесно диагнозата, как да управляват емоциите си, как да общуват с близките си и лекуващия ги екип.

Във секцията „Физическа активност при пациенти с онкологични заболявания“ са публикувани видеа с подходящи йога практики за жени с рак на яйчниците. Инструкторът Анастасия Манлихер показва лечебна медитация, а Габриела Костова практики с дихателни техники и упражнения за устойчива нервна система и крокодилски комплекс за гръбначния стълб.

Част от видеата, публикувани на www.azcare.bg, и много друга полезна информация ще бъдат споделени през Месеца за борба с рака на яйчниците и във Facebook страницата Животът те обича.

Днес, в 20:30 часа сградата на НДК ще бъде осветена в синьо-зелен цвят в знак на съпричастност с дамите, които се борят с  диагнозата.