ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЧЕТИРИ ПРЕМИЕРИ В ДНК – ПРОСТРАНСТВО ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС ПРЕЗ ЮНИ

1 Юни, 2021

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс представя четири премиерни спектакъла и едно хореографско ателие в афиша си през юни.
 
Програмата ще стартира на 6 юни с „Танцови маниаци”, част от международния фестивал „Антистатик”.
Годината е 1518. Страсбург е в най-висока степен на тревога. На централния площад в града избухва танцова епидемия. Малцината съвременни изследователи, които изучават и се опитват да класифицират това събитие, го определят като масова истерия. „Танцови маниаци“ фокусира вниманието си върху това как разпространението на епидемията е документирано и случилото се е разказано през перспективата на наблюдаващия го и никога през тази на преживяващите го.
Хореографията и драматургия са на Симона Дяконеску (Румъния) Изпълнители: Вера Кърлугя, Адриан Попицъ, Роберт Попа, Диана Драгу, Лаура Мурариу. Продукцията е на Национален център за танц, Букурещ. Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”.
 
На 9 юни в ДНК ще видим Леонид Йовчев в „Хиджиката, самураят от Севера, продукция на сдружение „Метеор”. Спектакълът е посветен на Тацуми Хиджиката, легендарният създател на буто – авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства. Режисьор на проекта е Ани Васева. Събитието е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и е осъществен с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община и Министерство на културата.
 
Два дни по-късно, на 11 юни, публиката ще може да види84 разговора” – събитие на Фондация "Човек с Шапка", Стефани Ханджийска/Коста Каракашян и ДНК.
84 е необходимият брой разговори, за да се затвори успешно една сделка в корпоративния свят на продажбите.В новото си представление Стефани Ханджийска и Коста Каракашян поставят неудобни въпроси за връзката между пазара и танцовия труд; за тялото на танцьора, което едновременно извършва този труд и е негов продукт; за условията на работа и живот, за успеха и преумората в епохата на късния капитализъм.
Хореографията и изпълнението са на Стефани Ханджийска и Коста Каракашян, със специалното участие на Прея. Драматургията е на Ясен Василев. Проектът се изпълнява с подкрепата на Министерство на културата и партньорството на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.
 
Представяне на резултатието от хореографско ателие ни очаква на 20 юни. То е част от програмна линия ПОЕТИЧНИ ТЕЛА. Събитието е на ICC (Въображаем хореографски център). ПОЕТИЧНИ ТЕЛА е програмна линия, която предлага различни формати за подкрепа на артистични процеси в областта на хореографията и танца като артистични резиденции, хореографски ателиета и контексти за творчество.
За това издание ICC кани артистите Александaр Георгиев и Жана Пенчева да работят по най-новите си проекти. Всеки артист предлага своята „ситуация“ - едноседмичен контекст, в който участници, с интерес към хореографията и танца, се ангажират върху конкретно артистично предложение чрез няколко подхода едновременно (образователни, изследователски, споделяне на практика, творчески процес и т.н.).
 
Последната премиера за месеца може да видим на 30 юни, както и на 1 юли.Преди края (на света)” изследва апокалиптичната култура през различни гледни точни. Ще има ли край на света? И какъв би бил този край?

Проектът е на фондация Брейн Стор Проджект, Ива Свещарова и Вили Прагер, в сътрудничество с хърватската драматуржка Ивана Ивкович, композиторът Емилиан Гацов-Елби.

Спектакълът се води на английски език с осигурен симултанен превод.

 

Билети за всички спектакли може да закупите от касите на НДК, както и онлайн на: tickets.ndk.bg