ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове"

20:00ч. 11.07.2024 зала 1

Джейкъб Колиър в концерт с „Мистерията на българските гласове“
Джейкъб Колиър, изпълнител, автор на песни, мултиинструменталист и продуцент ще озари с неповторимия си талант Зала 1 на НДК на 11 юли за първия си съвместен концерт с прочутия ни женски хор „Мистерията на българските гласове“. Той идва у нас по покана на „Полифоник Тюнс“ в началото на европейската част от световното си турне през 2024.
В София Джейкъб ще представи песни от най-новия си албум, ще прозвучат и самостоятелни изпълнения на "Мистерията на българските гласове". За първи пред
публика световната звезда и нашумелият от повече от 30 години наш хор ще имат
съвместни интерпретации на една сцена.
Джейкъб Колиър, считан за един от най-ярките музиканти на 21 век, има дванайсет номинации и шест награди „Грами“, пет от които получава между 2017-2021. Той е първият изпълнител във Великобритания, носител на отличието за първите му четири последователни албума. Шестата престижна статуетка му е връчена през 2024 г., за четвъртата част на тетралогията му Djesse Vol. 4. Тя включва общо 16 песни и впечатляващ списък от специални гости, сред които Бранди Карлайл, Шон Мендес, aespa и Кърк Франклин, заедно със 150 000+ гласа от публиката, които записва на разпродадени концерти за хиляди зрители по целия свят.
Голямата страст на Джейкъб Колиър е човешкият глас. Изследвал е и е усвоил различни гласови регистри в цели четири октави. Джейкъб звучи в песни на Coldplay, SZA, Stormzy и Kehlani. В собствените си проекти Колиър е работил с артисти от малийската певица Оуму Сангаре до Джон Майер, Шон Мендес, Тай Дола $ign, Даниел Цезар и Тори Кели.
Легендарният джаз пианист Хърби Хенкок го оприличава на младия Стравински, а
прочутият Ханс Цимер казва за него, че много, много, много по-нагоре след
музикалност и гениалност, „всичко това в стратосферата е Джейкъб Колиър“. „Ню
Йорк Таймс“ през 2021 г. го окачествява като „зашеметяващо музикално чудо“. BBC му посвещава едночасов Imagine special. Колиър е профилиран и от „VOGUE“, „Harpers Bazaar“ и на корицата на културната притурка на „The Guardian“.
Трето поколение музикант, Джейкъб хваща цигулката едва двегодишен, а в началното училище вече използва професионален музикален софтуер. След училището Purcell е приет в Кралската музикална академия, където изучава джаз пиано. Домашните му видеоклипове започват да набират популярност, с което привлича вниманието на джаз легендата Куинси Джоунс и по-късно, под неговото менторство, Колиър издава дебютния си албум In My Room (2016), изсвирен, записан и продуциран изцяло от него.
Джейкъб Колиър има планове за бъдещи проекти за соло пиано, оркестри, филмова музика, преподаване, музикален театър. Иновативният му подход към музиката и дълбокото разбиране на музикалната теория му позволяват да превърне и най-сложните ѝ идеи в достъпни и понятни за всеки зрител.
Билети за концерта на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" в зала 1 на НДК на 11 юли се предлагат в EpayGo и на касите на EasyPay.