ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ТЕОДОРА ДИМОВА: „В ТРУДНИ ВРЕМЕНА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ПОНЕДЕЛНИЦИ В „ПЕРОТО” СА ПОМОЩ ЗА ПИСАТЕЛИТЕ И КНИГИТЕ”

15 Sep, 2020

Първият от серията Литературни понеделници срещна читателите с изключителната Теодора Димова, която на драго сърце прегърна идеята за реализирането на подобно събитие и сподели увереността си, че тези срещи ще добият популярност, а за самите творци ще бъде чест да са в Литературен клуб „Перото“, сред своите читатели и публика.  

„В такива трудни времена, каквито преживяват и НДК, и „Перото“ в момента, едно такова събитие е изключително на място като помощ към този любим литературен клуб, като помощ и към писатели и към книгите“, сподели Теодора Димова и допълни още: „Ние наистина свикнахме за всяко нещо, което правим да се нападаме и да не одобряваме. Събуждаш се сутрин и започваш да усещаш нападки защо си тук, а не си там, защо мислиш така, а не иначе, защо си такъв, а не друг. Накрая толкова започваш да се чудиш какъв точно трябва да бъдеш, че те застигат крайни мисли. Ти не можеш да обслужиш всички, които искат да си като тях.“

По думите ѝ е важно да се организират такива срещи, защото когато се представя една книга на премиера, хората обикновено се притесняват и липсва онази свобода на разговора. Голяма част от тях не са чели книгата и обикновено се чака един или двама литературни критици да подскажат и да насочат автора за съдържанието на книгата и за тяхната оценка. Според авторката на романа „Поразените“ много по-добре е книгата да е прочетена, да се разговаря за нея и писателят да усети настроенията. „Ние имаме нужда от тази обратна връзка и е много по-ценно, когато на представяне на книга разговаряме с читателите си и чуваме тяхното мнение.“

Теодора Димова поздрави екипа на „Перото“ по случай 5-годишнината на „сърцето на литературния живот в София“ – клуб „Перото“. „Само за 5 години тук се проведоха премиери, тук съществуват хора, които четат от сутрин до вечер, един своеобразен дом за четящите хора.“

Модератор на събитието бе Светлозар Желев, ръководителят на сектор „Национален център на книгата”, който благодари на мъдрата и талантлива Теодора Димова и на прекрасните, интелигентни и търсещи читатели за споделения литературен понеделник.

През септември клуб „Перото“ и „Литературните понеделници” ще ви срещнат още с Алек Попов /на 21 септември/ и Мария Лалева /28 септември/.

Билети за „Литературни понеделници“ можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bgна цена от 10 лв.

Част от приходите ще отидат в подкрепа на участващите в събитията български автори, както и за програма „Българска книга” на Национален център за книгата в НДК, която подпомага издаването на съвременна българска литература.