ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СОНЯ ЙОНЧЕВА: „ЧЕСТ Е ДА ПЕЯ В ЗАЛА 1 ПРЕД БЪЛГАРСКА ПУБЛИКА“

17 Юни, 2017

Мирослав Боршош: „Фактът, че Соня е тук, е оценка за НДК“
 
„Когато получих покана да изнеса концерт в зала 1 на Национален дворец на културата, бях впечатлена колко заредена с положителна енергия беше тя. С колко много ентусиазъм и любов към изкуството, което правя вече толкова години. Харесвам екипа на г-н Боршош и всички хора, които работят за това събитие. Вие знаете, че аз съм много импулсивна и никога не броя нещата, не ги калкулирам, не правя планове, но когато се случи такава покана, казвам „да“ и тръгвам напред“. Това сподели Соня Йончева по повод предстоящия ѝ концерт в зала 1 на НДК. „За мен България винаги е била приоритет и знам, че е трудно да се организира събитие с такъв мащаб, но наистина исках да го направя и благодаря за предоставената възможност”, каза още оперната звезда.

„НДК пое риска да промени представата за правене на култура и за функциониране на Двореца. Концертът на Соня и фактът, че тя е тук, е оценка за това, че в България има професионални екипи, които могат да осъществят подобен мащабен проект, макар и в рамките на много кратко време, сложен ремонт и сложна ситуация за всички нас. Но то няма никакво значение, когато си отдаден на това, което правиш. Целта ни да превърнем НДК в най-авторитетния център за култура вече е факт. Финалът на нашия сезон с концерта на Соня е доказателство за това“, каза изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош. 

Тенорът и брат на Соня Йончева – Марин Йончев сподели, че за него е огромно щастие да бъде отново в НДК. „Трябва да знаете, че за един артист е най-хубаво да бъде у дома и да пее пред собствена публика и то репертоара на Верди – любимецът на българските зрители“.

Един от най-вълнуващите млади диригенти и съпруг на оперната дива – Доминго Хиндоян разкри какво е да дирижираш съпругата си: „Да имаш голям артист у дума не е никакъв проблем. Соня изключително добре разбира музиката и съм истински щастлив, че имам възможност да работя с нея. Уча много от нея и нейните способности“.

Преди броени дни Соня Йончева покори оперния дом на великата Мария Калас и го направи като истинска звезда. Медиите в Италия гръмко отразиха  триумфалния дебют на българското сопрано в Ла Скала с ролята на Мими от операта „Бохеми“ в легендарния спектакъл на Франко Дзефирели.

Българската публика ще е първата, която ще чуе Вердиевия репертоар на Соня Йончева, с който през 2018 г. сопраното ще обиколи цяла Европа.
 

Билети за концерта на Соня Йончева в зала 1 може да се закупят от Билетен център – НДК и онлайн в мрежата на Ticketportal.

Събитието е част от Календара на културни събития на Столична община за 2017 година.