ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

"СИЛАТА НА СОЦИАЛНИЯ ПЛАКАТ" В ТЕАТЪР АЗАРЯН

18 Apr, 2018

От 23 април „цветът” на световния социален плакат си дава среща в София. И най-неизкушените от изкуството на плаката, със сигурност ще се впечатлят от мащабната акция, която ще продължи повече от месец  на територията на НДК, във фоайето на театър „Азарян”. Кампанията  обединява в общо духовно и физическо пространство колекциите  Плакат – апел, коопродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс и на сценичния плакат в София,  финансирана от  Столична програма „Култура”, втора серия от трилогията BG Плакат – социални плакати, част от Културната програма на българското председателство на ЕС, подкрепена от НФК и разтърсващите фотографии на Фриско колектив, един от  инициаторите на настоящия проект.
Фокус на събитието е социалната мисия на изкуството.
Само преди месец, започна специален проект, наречен BG ПЛАКАТ като първата изложба, посветена на фестивалните плакати, на 23. април отстъпва място на политическите плакати. Амбициозната задача на организаторите, начело с един от най-известните ни плакатисти проф. Божидар Йонов,  е да покажат посоките, постиженията, посланията и съизмерването на плаката в България и в Европа.

Какво ще видим на 23 април в НДК?

Наградени плакати, специално  селектирани от всички досегашни издания  на най-старото и авторитетно изложение за политически плакати – триеналето в Монс, Белгия. И не само. Ще бъдат изложени малко известни или позабравени произведения на български автори, премирани в различни световни и национални конкурсиза социални плакати.

Младите артисти ще могат да се включат в творчески тренинг и лекция, част от проекта на сдружение „Лингва франка” – пътуващ семинар „Мисия плакат”, изпълняван също с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура”.
Създателите  на кампанията вярват, че силата на социалния плакат може да провокира дебат и едновременно с това да помогне за консолидацията в обществото.

Представените български автори са прочути майстори на плаката като: Борис Ангелушев, Асен Старейшински, Йордан Петров, Сашо Каменов, Димитър Тасев, Димитър Серезлиев, Евгени Йонов, Божидар Икономов, проф. Николай Николов, Петър Сл. Петров, както и актуални съвременните  артисти: Красимира Друмева, Кирил Златков, Люба Томова, Анна Симеонова, Ненко Атанасов и др.
Сред  близо 100-те чужди автори от 20 държави от целия свят са знакови имена като: Ален ле Кернек - Франция, Лекс Древински - Полша/Германия, Уве Льош, Матиес Холдер – Германия, Давид Тартаковер, Йози Лемел – Израел и много други.
Специален гост на събитието е белгийският визуален артист патрик томбел, член на международното жури на триеналето в Монс и част от Фриско колектив, чиито фотографии със сцени от различни европейски столици са представени в кампанията.
 
Официалното откриване е на 23 април от 18:00 часа.