ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА КОМПОЗИТОРИ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ–ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗВУЧАТ НА ПРАЗНИЧНИЯ НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ В НДК „ДУХЪТ НА ЕВРОПА“

6 Dec, 2017

В първите часове на новата 2018 г., зала 1 на НДК отново ще стане притегателен център за всички любители на класическата музика с Празничния новогодишен концерт „Духът на Европа“. Тридесет и първото издание на фестивала ще срещне блясъка на традицията с вълшебната цигулка на Светлин Русев и блестящия звук на Фестивалния симфоничен оркестър.

Концертът, който ще се проведе на 1 януари от 18:00 часа, ще бъде първото събитие в България, с което Национален дворец на културата ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС. 

„Духът на Европа” ще включва произведения на композитори от всичките 28 държави-членки от ЕС, а България ще бъде представена с „Нестинарски танц“ из балета „Нестинарка“ на Марин Големинов.

В духа на събитието и на престижното домакинство НДК избра за солист на концерта признатия в цяла Европа и в света цигулар Светлин Русев. Част от произведенията, в които публиката ще се радва на голямото майсторство на цигуларя, са: Еужен Изаи – „Berceuse“ (Белгия); Хенрик Виенявски – „Полонез в ремажор“ (Полша); Жул Масне  – Медитация из операта „Таис“ (Франция); Николо Паганини – „Laсampanella“ из Концерт за цигулка и оркестър №2 си минорoп.7 (Италия).

Диригент на концерта ще бъде Маестро Емил Табаков, който дълги години е бил диригент на Празничния новогодишен концерт и музикален директор на Новогодишния музикален фестивал в НДК.

Билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК, както и онлайн на ndk.bg. Цените са от 25, 35, 45, 55, 65, 80 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.