ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

„ПРОИЗВЕДЕНИ ЗА ЩАСТИЕ“ – НАЙ-НОВОТО ЗАГЛАВИЕ В ПРОГРАМАТА НА ДНК

3 Dec, 2018

На 07 и 08 декември от 19:30 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще се състои премиерата на „Произведени за щастие“, най-новия проект на носителите на награда ИКАР за съвременен танц и пърформанс за предходното си съвместно представление, shamebox, Ива Свещарова и Вили Прагер.
„Произведени за щастие“ е коментар по една на пръв поглед приемана за безвъпросна тема, която обаче е много актуална и важна за съвременния свят: щастието. За да подготвят своето „щастливо шоу”, Ива Свещарова и Вили Прагер проучват много от популярните днес наръчници, тестове, сайтове за измерване на щастието, документални филми и научни доклади.

От тях научават, че освен емоционално състояние, щастието се е превърнало и в продукт за консумация, с много ясен образ и формула. Популярното разбиране гласи, че всички знаят какво е щастие и то означава едно и също за различните хора. Както и че стремежът към него е водещ стимул в живота на абсолютно всяко човешко същество. А редица гуру-и-учители по щастие учат, че постигането му е въпрос на конкретни практики.

На сцената Ива Свещарова и Вили Прагер се заемат със задачата да произведат щастие. Но не в „7 стъпки”, а в едночасов сеанс. За целта са екипирани с топки против стрес, шампанско и други приятни, стимулиращи средства.

За реализацията на „Произведени за щастие” Ива Свещарова и Вили Прагер за пръв път си партнират с драматурга Ивана Ивкович от BAD Company – една от най-известните и наложени независими театрални трупи в Хърватска. Автор на музиката е композиторът Емилиян Гацов-Елби, познат на публиката с работата си за повече от 70 танцови и театрални представления, филми и други проекти. Осветлението е на сценографа Ралица Тонева, а за графичния дизайн и костюмите се е погрижил Георги Флоров.

И всички те съблазнително приканват:
„Пристъпете смело напред, дами и господа!
Присъедините се към нас за най-щастливото шоу на Земята!
Усетете отблизо магията и интимността, докато нашите артисти рискуват всичко за вас!
Ива Свещарова! В пълния й блясък, готова за сладко-бодливи изненади!
Вили Прагер! Танцуващият без предпазна мрежа!
Повелители на мускулите, зъбите и рогата!
Щастливи животни! Наелектризиращо!
Бодлив кактус във вълшебна кутия!
Смеещият се Буда, който ще ви разтресе коремите и гарантирано ще ви докара до безсъние!
Музика, която ще накара ушите ви да греят от вълнение!
Утолете жаждата си за зрелищно щастие !
Смейте се! Плачете! Крещете!
Ние просто искаме да сте щастливи!“
--
Продукция на Фондация „Брейн Стор Проджект” и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2018 г. и Министерство на културата.
 
Произведени за щастие
Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
Драматург: Ивана Ивкович (Хърватия)
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Осветление: Ралица Тонева
Графичен дизайн и костюми: Георги Флоров
Комуникация: Кремена Христова и Ина Дублекова  (Културна фондация А25)