ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРОЕКТ НА ЖЕРОМ БЕЛ СЪБИРА НА ЕДНО МЯСТО НАЙ-ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ МУ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

6 Dec, 2019

Retrospective гледаме на 11 декември в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс

Международната програма „Мигриращото тяло“ на ДНК приключва ударно през декември с  гостуването на последния проект на френския хореограф Жером Бел –Retrospective“. След световната му премиера на тазгодишното издание на фестивала „Импулстанц“ във Виена, Retrospective ще бъде представен в България, което е първото гостуване на работа на една от водещите фигури на съвременния танц в световен контекст Жером Бел. Идеята на проекта е да събере в една лента откъси от най-емблематичните представления и филми на хореографа: „Jérôme Bel“, „Shirtology“, „The show must go on“, „Véronique Doisneau“, „Disabled Theater“, филмите „Gala: Moonwalk“, представен в рамките на изложбата „Michael Jackson: OntheWall“ - 2018/2019,  „Company Company“ и др. Прожекцията е на 11 декември от 19:30 часа в ДНК.

„За своя двадесети проект, вместо да се опитва да създаде нещо ново, Жером Бел оглежда всичките си досегашни творби, като ги компилира и свързва във формата на заснети изображения. Разравяйки видео архивите си, той избира двадесет епизода от най-значимите си представления и ги организира с идеята да ре-конструира развитието на мисленето си за танц. Резултатът е 82-минутно видео, прожектирано на екран, без живо присъствие на сцена. По този начин „Rétrospective“ прави напречно сечение в корпуса на творчеството на хореографа, като максимално изявява основните концепции, с които той се занимава: тяло, език, култура, власт, уязвимост, като се фокусира върху връзката между танц и политика.
Във видеото могат да бъдат проследени неговите големи теми като желанието за еманципация, активната сила на групата, деконструкцията на социалните идентичности, както и още много важни нишки в работата му. Хронологичната подредба на тези откъси прави възможно „обрисуването” на цялостен портрет на хореографа, който е колкото чувствителен, толкова и концептуален.“

Florian Gaité, Festival d’Automne à Paris, 2019

Билети можете да закупите от Билетен център – НДК и онлайн ТУК.

„Rétrospective“ е част от програма „Мигриращото тяло” на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, която се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” на Дирекция Култура Столична Община за 2019 г.