ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В ТЕАТЪР АЗАРЯН 23-29 МАЙ

17 May, 2016

БЯГСТВА
29.05.2016 | 19:00 ч.
Режисьор: Веселка Кунчева
Текст: Веселка Кунчева
Сценограф: Мариета Голомехова
Музика: Милица Гладнишка
Хореограф: Явор Кунчев

с участието на Милица Гладнишка и Полина Христова

Музикален асистент Мира Искърова
Музикален монтаж и звукова обработка Христо Намлиев
Фотограф Иван Дончев
Оператор Веселин Христов
Номинация за Аскеер 2016 в категорията „Театрална музика“ за Милица Гладнишка.
Билети на касите на Билетен център – НДК и онлайн от ticketportal.bg

Спектакълът, режисиран под формата на експеримент и игра, се взира в темите за загубата на идентичност и изборът да избягаме от самите себе си.

Текстът и режисурата са на Веселка Кунчева, позната със спектаклите „Аз, Сизиф” (с номинация за Икар 2014), „Страх” (с награда Икар 2015), „Момо”, „Вграждане” (Икар 2013), сценограф е Мариета Голомехова, а Милица Гладнишка освен в една от главните роли за първи път припознаваме и като композитор на театрална музика.

Веселка Кунчева заедно с актрисите Полина Христова и Милица Гладнишка ни поднася зрелищно представление, впечатляващо с уникалния си подход към обичайните театрални средства. Стилната графична среда и елегантно-причудливите костюми на Мариета Голомехова създават магично пространство, където по необичаен начин се смесват обекти, механизми, човешко движение, кукли и слово. Спектакъл, който фино и умело ползва лексиката на театъра, танца, музиката и инсталацията, напомняйки мултимедийната среда на съвременния цирк.

Бягства“ е спектакъл за невъзможността на индивида да отстои себе си в света на ежедневното затрупване с тонове информация, за това какви трябва да бъдем, какво да харесваме, кого да мразим, кое е добро, кое е зло, на кого да вярваме и как да живеем. „Позитивизмът“ изсмуква мозъчните ни клетки и ги заменя с фалшиви късчета пластмасови идеали. Човекът е доведен до състояние на непрекъснато преследване на илюзорни идоли. Тичаща марионетка с невидими конци. Бягаме от същността си, бягаме от страховете си, от мечтите си, надеждите, родината си. Човечеството емигрира от Човека в търсене на щастието.Бягай в крак с времето! Бъди на ниво! Бъди като другите! Алилуя! 

Чрез този спектакъл се опитваме да разберем дали е възможно да бъдем себе си, но не себе си в очите на другите, а себе си в очите на себе си. Дали е възможно да се завърнем в душите си? И всъщност дали не сме се изгубили безвъзвратно?" 
Веселка Кунчева
 
 

ШЕКСПИР И СЦЕНАТА | ИЗЛОЖБА
27, 28, 29 май | 16:00 – 20:00 ч.
 
Вход свободен
Театър Азарян, Национален дворец на културата, съвместно с Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, Димитровград представят изключителната изложба театрални плакати „Шекспир и сцената“.

Разположена във фоайето на Театър Азарян,  експозицията събира на едно място плакати на емблематични представления от цял свят.

Тази година се отбелязват 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. По този повод, от 22 април 2016 г. е открита постоянната изложба, представяща 58 чуждестранни и български плакати. 

Сред представените художниците са изтъкнатите плакатисти – Асен Старейшински, Божидар Икономов, Божидар Йонов, Христо Алексиев, Людмил Чехларов, Огнян Фунев, Мариана Минковска, Стефан Десподов, Ян Льожандр, Мохамед Джамшиди, Рагна Ихиис, Честимир Пехр, Гунар Земгал, Ван Хиен Тханх и много други.

Постерите са селектирани от колекцията на Художествената галерия в Димитровград, която притежава над 1200 произведения.