ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК – ОКТОМВРИ

28 Sep, 2017

1 ОКТОМВРИ /НЕДЕЛЯ/
На 30 септември и 1 октомври от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“ български криминални писатели, обединени в клуб „Саламандър“ ще се срещнат с почитателите на „черния жанр”.Хората, които смело „натискат копчетата на живота и смъртта“ ще представят крими лаборатория, ще коментират измеренията на страха и горещата тема за отвличанията, пресъздадени в литературата. Публиката ще може да разговаря за всичко това с писателите Бойко Беленски, Весела Люцканова, Боряна Дукова, Кънчо Кожухаров, Андрея Илиев, Тео Буковски, Мариана Кирова и др.

3 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
Мариинският театър и Форум "България – Русия" представят Концерт на Симфоничния оркестър на Мариинския театър с диригент ВАЛЕРИЙ ГЕРГИЕВ – Руски авангард – 3 октомври (вторник), зала 1, 19:00 часа

4 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
Силен старт на новия театрален сезон в Театър Азарян ще даде авторският спектакъл на Лилия Абаджиева „Ако нямах лоши сънища. Пълно вглъбяване на режисьора в Шекспировите текстове, ефектни декори и въздействащи актьори – с някои от които Лилия Абаджиева работи от години, а други дебютират в нейни спектакли - това са само част от характеристиките на постановката, която софийската публика ще види премиерно на 4 и 5 октомври от 19:30 часа в театър Азарян, НДК. В ролите се превъплъщават популярни лица от телевизионния екран като Александър Кадиев и Моню Монев, както и въздействащите актьори: Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев. Билетите за „Ако нямах лоши сънища” вече са в продажба на касите на НДК на цени от 15/12 лв.
 
Премиерният спектакъл „Пътуване към ада“ на режисьора Ани Васева ви очаква на 4 и 5 октомври в ДНК от 19:30 часа. На сцената ще видите Леонид Йовчев, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Емона Илиева, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов. „Пътуване към ада” е спектакъл за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време. За радостното разбесняване на фантазията, каквото е у Бош, Брьогел, Данте и Блейк. Адът не е мястото на осъществяването или неосъществяването на желанията, а на откритието, че желанието започва и завършва в себе си. Където няма време, няма и развитие. Нещата са огледални образи на самите себе си.
 
5 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
„Ако нямах лоши сънища“ | Театър Азарян | 19:30 часа

„Пътуване към ада“ | ДНК | 19:30 часа
 
В четвъртък (5 октомври) от 18:30 часа ви очаква вечер посветена на „Вярата в творчеството на трима поети: Калин Михайлов, Румен Стоянов и Вениамин Пеев“. Литературоведът и преподавател в СУ, поетът Калин Михайлов, ще бъде представен със стихосбирките си „Нужен“, „Пролята за теб“, „Тихи трипове“. Известният преводач на Маркес, поетът Румен Стоянов ще бъде представен със стихосбирките си „Зрак“ и „Злак“. Видният богослов, поетът Вениамин Пеев, ще бъде представен със стихосбирките си „Виното на лозата“, „Невестулката на Леонардо“ и „Давидова арфа“.
 
6 ОКТОМВРИ /ПЕТЪК/
Класикът на италианската музика Ал Бано пристига у нас с новия си голям и впечатляващ спектакъл на 6 октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Един от най-великите музиканти в света ще излезе на сцената, подкрепен от  виртуозите от Софийска филхармония, за да представи всичките си големи хитове – „Felicità“, „Libertà“, „Sempre sempre“, „Sharazan“, „Nostalgia Canaglia“.
 
В петък (6 октомври) ще бъде представена книга „Гибелта на империята. Уроци за съвременна Русия“ на Егор Гайдар. Събитието е с начален час 19:00 часа.
 
8 ОКТОМВРИ /НЕДЕЛЯ/
Книгата „София-Токио – светът през погледа на децата“ ще бъде представена в Литературен клуб „Перото“ на 8 октомври (неделя) от 11:00 часа.
 
9 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
„Благодаря ти, мамо“, книга на писателката Дора Прангаджийска ще бъде представена в понеделник (9 октомври) от 18:30 в клуб „Перото“.
 
10 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
На 10 октомври в зала 1 от 19:00 часа ще се състои официалната премиера на новия филм на Илиян Джевелеков “ВЕЗДЕСЪЩИЯТ”. Изпълнители на главните роли са: Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Тони Минасян, Анастасия Лютова, Михаил Мутафов, Борис Луканов, Ирмена Чичикова, Георги Стайков, Валери Рангелов, Мария Славчева. „ВЕЗДЕСЪЩИЯТ“, който третира актуалната тема за тайното видеонаблюдение през личната история на своя герой Емил (Велислав Павлов), е едно от най-очакваните заглавия за годината.
 
11 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
Третото издание на CineLibri стартира на 11 октомври от 19:00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата. Откриването ще бъде съпроводено с премиерна прожекция на новия филм на Роман Полански „По действителен случай”, адаптация на едноименния роман на Делфин дьо Виган. Копродукция на Франция, Белгия и Полша, филмът е зрелищен и провокативен психологически трилър по сценарий на Оливие Асайас и Роман Полански и с участието на Еманюел Сене, Ева Грийн и Венсан Перес.
 
12 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
HYSTER - спектакъл на режисьора Младен Алексиев, е едно от заглавията в програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Можете да го гледате на 12 октомври (четвъртък) от 19:30 часа. HYSTER е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика. HYSTER е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в Google News преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното.
 
14 ОКТОМВРИ /СЪБОТА/
Филмът „Ана Каренина. Съдбата на Вронски“ на режисьора Карен Шахназаров ще можете да гледате на 14 октомври от 19:00 часа в зала 1, като част от кино-литературния фестивал CineLibri. Преди него ще се състои официалната церемония по обявяване на победителя от конкурсната програма и връчване на наградата. Голямата любов е неподвластна на времето... Доказва го и фактът, че филмовите и театрални адаптации на великия роман на Лев Толстой непрестанно се множат. Този прочит показва историята на Ана Каренина и граф Вронски от неговата гледна точка.
 
Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК представят „ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард“ – 14 октомври, 19:30 часа, ДНК. „ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард" напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността. Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас – актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.
 
16 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
Оставайки верни на традицията да зарадват почитателите на балета, организаторите от „Жокер медиа” след множество успешни продукции с Националната опера и балет – София, съвместно подготвят един стилен празник. На 16  октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК ще бъде представен  балета „ЖИЗЕЛ”. В две действия, изкусно преплетени в зрелищен живописен спектакъл, солистите от Болшой театър ще ни разкажат  историята за сляпата любов, предателство и преданост,  издържани  изцяло в стила на класическата хореография.
 
17 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
Премиерата на спектакъла „Тук долу всички люляци умират“ можете да гледате на 17 октомври (вторник) от 19:30 часа в ДНК. Идеята, реализацията и изпълнението са село на Галина Борисова.
 
18 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
Потопете се в грандиозния шоу-спектакъл „40 ГОДИНИ МУЗИКА И ЛЮБОВ“, с който дует „Ритон“ ще празнува своя юбилея на 18 октомври от 19:00 часа в НДК.Концертът в зала 1 ще продължи повече от два часа, през които любимците на няколко поколения българи Катя и Здравко ще разкажат живота си чрез своята музика, стилна сценография и богато светлинно, лазерно, и мултимедийно шоу, на живо под акомпанимента на своите бенд: Алекс Нушев, Юлиян Янев, Щерион Пилидов, Георги Марков, Петър Щерев, Влади Митин, Ралица Тонева и вокална група: доц. Миглена Ценова-Нушева, Христина Нейкова и Елена Сиракова.
 
Строителното изложение „Стройко“ ви очаква в дните от 18 до 22 октомври на етажи 0-3 от 10:00 до 19:00 часа.
 
19 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Най-новият спектакъл на Лилия Абаджиева – „Ако нямах лоши сънища“ ще можете да гледате на 19 октомври (четвъртък) от 19:30 часа в Театър Азарян. В ролите се превъплъщават популярни лица от телевизионния екран като Александър Кадиев и Моню Монев, както и въздействащите актьори: Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев. Билетите за „Ако нямах лоши сънища” вече са в продажба на касите на НДК на цени от 15/12 лв.
 
На 19 октомври (четвъртък) от 19:30 часа ще можете да гледате представлението „ГОЛЕМ“ по идея и режисура на Анна Данкова. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти.
 
20 ОКТОМВРИ /ПЕТЪК/
Виртуозният поп певец и композитор Желко Йоксимович ще представи за първи път у нас новия си въздействащ и изключително успешен спектакъл „DVA SVETA“. Плътният кадифен глас на звездата ще прозвучи в зала 1 от 20:00 часа в деня на едно от най-значимите събития в сръбската история, а именно на 20 октомври – Освобождението на Белград.
 
21 ОКТОМВРИ /СЪБОТА/
Четирикратните световни брейкденс шампиони Flying Steps (Летящи стъпки) и прочутият оперен диригент Кристоф Хагел доказват, че брейкденсът и класическата музика са перфектна комбинация с техния зашеметяващ спектакъл, Red Bull Flying Bach. Тази единствена по рода си иновативна адаптация на произведението от Йохан Себастиан Бах: „Добре темперирано пиано“ разбива интелектуалната бариера между висшето общество и уличната култура. Спектакълът ще се състои на 21 октомври (събота) от 20:00 часа в зала 1.
 
The Rest is Silence – съзерцателна творба, която прекрачва границите на танца и театъра можете да гледате на 21 октомври (събота) от 19:30 часа в ДНК. Норвежкото представление на хореографката Хеге Хагенрюд ще ни пренесе в центъра на взаимоотношения между майка и дъщеря. Четирима танцьори физически реагират на гласа на британската актриса Кейт Пендри, която разказва фрагменти от травматично детство. Хеге Хагенрюд оформя спектакъл за отчаянието, без отчаяни. Тя създава напълно ново и невъобразимо преживяване.
 
23 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
След триумфалния си успех по сцените на страната, Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ ще представи за четвърти път своя нов спектакъл „Осмото чудо“. Поради големия интерес към мащабната продукция, тя ще бъде представена отново в партньорство с Национален дворец на културата пред столичната публика – 23 октомври (понеделник) от 20:00 часа в зала 1.
 
Пиесата на Здрава Каменова и Гергана Димитрова – „Добре дошли в България“ можете да гледате на 23, 24 и 25 октомври от 19:30 часа в ДНК. На фона на продължаващата бежанска криза в Европа новият проект на „36 маймуни“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. С участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров.
 
24 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
На 24 октомври (вторник) от 20:00 часа Мая Нешкова ще зарадва своите почитатели с голям концерт в зала 1 на НДК.
 
„Добре дошли в България“ | ДНК | 19:30 часа

25 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
Лили Иванова ще изнесе два грандиозни концерт в зала 1 на НДК. Те са част от националното турне на оперната прима, под надслов „За пълноценни мигове с музиката“ – 25 и 26 октомври от 20:00 часа.
 
„Добре дошли в България“ | ДНК | 19:30 часа
 
26 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Спектакълът „Тотална щета“ на „Метеор“ и ДНК можете да гледате в четвъртък (26 октомври) от 19:30 часа. „Тотална щета“  е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

31 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
В най-новото си представление shamebox, Ива Свещарова и Вили Прагер затварят себе си и срама в сценичната кутия, за да го изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от безграничното, дори нагло, любопитство. Но играта загрубява и инфантилните желания стават все по-безсрамни. Затова Свещарова и Прагер преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството благодатно предлага, за да продължат да си играят. Често пъти по брутален начин. Но и смешен до гротеска – вторник (31 октомври), 19:30 часа, ДНК.