ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК – ФЕВРУАРИ

1 Feb, 2018

08 ФЕВРУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
На 8 февруари (четвъртък) от 10:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе пресконференция на Съюз на артистите в България. На нея ще бъдат обявени номинираните за ИКАР 2018 и програмата на Софийски театрален салон.
 
Ценителите на поезията са поканени на 8 февруари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ на представянето на луксозното двуезично издание с избрани творби на Пабло Неруда в превод на Никола Инджов. Един вдъхващ респект сборник, който ще ни позволи да открехнем сетивата си за „сиянието бяло“ на голямата поезия.
 

09 ФЕВРУАРИ /ПЕТЪК/
Приказният спектакъл „Кралят елен“ по текстове на Карло Гоци можете да видите на 9 февруари (петък) от 19:00 часа на сцената на Театър Азарян. Автор на спектакъла е младата режисьорка Анастасия Събева. Тя е събрала осем съвсем млади актьори и представя постановката по свеж и оригинален начин, но и в традициите на театрите от миналите векове, когато се е разчитало най-вече на въображението на артистите и на душата, която влагат в играта си. В „Кралят елен“ решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.
 

10 ФЕВРУАРИ /СЪБОТА/
Поредната дискусия, организирана от Национален център за книгата – НДК, ще се състои на 10 февруари (събота) от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Темата ще бъде „За превода – практично. Програми и практики за подкрепа на превода“. 
 
Певицата Николина Чакърдъкова отново ще зарадва всички свои почитатели на 10 февруари с голям концерт в зала 1 на НДК. Тя ще представи едни от най -популярните си песни, които всички познават и обичат. Редом до нея ще бъдат Неврокопски танцов ансамбъл и Оркестърът на Фолклор ТВ. Концертът в зала 1 започва в 20:00 часа, а публиката я очаква един голям и незабравим български празник.
 
На 10  февруари (събота)  в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, си дават среща почитателите на авангардната ирано-холандска звезда SEVDALIZA. Концертът  SEVDALIZA live in Sofia в ДНК е с начален час 21:00 часа. Магнетичната певица създава музика, която трудно може да бъде описана. Тя смело миксира стилове като трип-хоп, пънк, нео соул, алтърнатив R&B и грайм, но не пропуска да добавя и други жанрове, с които да изпъстри образа си. Освен чрез музиката, тя прави голямо впечатление и с визуалните преживявания, в които потапят клиповете ѝ.
 

11 ФЕВРУАРИ /НЕДЕЛЯ/
Илюзионното шоу на Братя Сафронови „Мълния“ ви очаква на 11 февруари (неделя) от 20:00 часа в зала 1 на НДК. В мащабния, изключително зрелищен спектакъл „Мълния“ иновативните технологии се преплитат с илюзия, магия, вълшебство и спиращи дъха каскади. Един от най-прочутите номера на магьосниците се казва „Изчезване на зрители“, а създаването на подобна илюзия отнема години упорита всекидневна работа. Илюзионисти номер едно в Русия са за първи път в България. По време на магичното шоу Братя Сафронови ще поканят 9 души от публиката, избрани на случаен принцип и ще ги накарат да изчезнат от сцената, като за броени секунди ще ги „телепортират“ в другия край на залата.
 
На 11 февруари от 11:00 до 13:00 часа в Литературен клуб „Перото” ще се проведе дискусията на пътуващия дискусионен клуб „Мисли” от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”.

 
14 ФЕВРУАРИ /СРЯДА/
ТОТАЛНА ЩЕТА
Метеор и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
14 февруари | сряда | 19:30 ч.
автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков
участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев
фотография: Георги Димитров
връзки с обществеността: Михаела Люцканова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов
ТОТАЛНА ЩЕТА  е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.
Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.
Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и „Тотална щета“.
„Няма пречки пред любовта (освен физически).“
ТОТАЛНА ЩЕТА  е физически спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са "Малдорор“ по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), „Пиеса за теб“ по текст на Ани Васева, „Пиеса за умиране“ по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др.
Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.
 
Феновете на легендарната група „Сигнал“ са поканени на таен концерт – SIGNAL – THE SECRET ACOUSTIC CONCERT. Акустичният концерт е с начален час 20:00 на 14 февруари, а мястото е кино „Люмиер Лидл“. Няма нищо по-тайнствено от любовта, каза фронтменът на групата Данчо Караджов. За това съвсем не е случайна и датата, избрана за събитието – 14 февруари, допълват рокаджиите. Почитателите на „Сигнал” ще могат да чуят един нов прочит на вечните хитове на прочутата рок формация.
 

15 ФЕВРУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
В четвъртък (15 февруари) от 19:00 часа в Театър Азарян ви очаква среща с представлението „Корабът Нощ“. Режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева. Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература. Театралната пиеса разказва дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана ѝ от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват много автобиографични съвпадения. Това произведение е основата, която режисьорът Стилиян Петров избира за своя спектакъл. Двамата с драматурга Яна Борисова добавят още няколко нейни текста, изследвайки идеите за сянката, невидимото и еротичното в енигматичния свят на Дюрас.
 
ТОТАЛНА ЩЕТА
Метеор и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
15  февруари | четвъртък | 19:30 ч.

 
18 ФЕВРУАРИ /НЕДЕЛЯ/
За втора поредна година Литературен клуб „Перото“ ще се присъедини към ежегодното честване на „Нощ на книгите за Хари Потър“. Събитието ще се състои на 18 февруари (неделя) от 11:00 до 19:00 часа, а вълшебната тема тази година е Фантастични животни, включваща идеи от всичките седем книги от поредицата, както и от допълнителните книги от колекцията на хогуортската библиотека.
 

19 ФЕВРУАРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
Представлението „В очакване на Годо” ще се играе отново на 19 февруари (понеделник) от 19:00 часа на сцената на Театър Азарян. Режисьорската версия на спектакъла е дело на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра. Представлението е вдъхновено от огромното влияние, което работата и приятелството с проф. Крикор Азарян са оказали върху театралното присъствие на Деян Донков.
 
 
ПЪТУВАНЕ КЪМ АДА
Метеор и ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс
19 февруари | понеделник | 19:30 ч.
режисьор: Ани Васева
текст: Боян Манчев
музика: Константин Марков
апарати: Стефан Дончев
художник рисуван декор: Борис Делчев
концепция костюми: Ани Васева
изработка костюми: Дарина Стоименова, Емилиян Бонев, Катя Петрова, Теодора Бамбикова, Михаил Жекунов
интендант: Михаил Жекунов
с: Леонид Йовчев, Емона Илиева, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов
„Пътуване към ада” е визуална поема.
„Пътуване към ада” е поетическа фантазия.
„Пътуване към ада” е театрална оратория.
„Пътуване към ада” е спектакъл за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време. За радостното разбесняване на фантазията, каквото е у Бош, Брьогел, Данте и Блейк. Адът не е мястото на осъществяването или неосъществяването на желанията, а на откритието, че желанието започва и завършва в себе си. Където няма време, няма и развитие. Нещата са огледални образи на самите себе си.
Адът е експериментална хипотеза за форма на живот. Той разкрива ада не като неизбежност, а като необходимост.
Пътуването към ада е пътуване към себе си.
Адът не предстои. Адът вече се е случил. Адът е тук и сега.
„Където няма желание, там няма ад.
Където няма ад, там няма желание.”
Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2017 г. и от Министерство на културата.


20 ФЕВРУАРИ /ВТОРНИК/
ПЪТУВАНЕ КЪМ АДА
Метеор и ДНК - пространство за съвременен танц и  пърформанс
20 февруари | вторник | 19:30 ч.
 
На 20 февруари (вторник) от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото” ще бъде представена новата книга на Димитър Дженев – „Небесни посланици. Красиво слово с нежен ритъм, точни попадения в емоционалната човешка бездна, без излишна меланхолия – това определение за стихосбирката „Небесни посланици“ е достатъчна причина да искате да я имате.
 

21 ФЕВРУАРИ /СРЯДА/
ПЪТУВАНЕ КЪМ АДА
Метеор и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс
21 февруари | сряда | 19:30 ч.
 

22 ФЕВРУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Нашумелия спектакъл на Лилия Абаджиева – „Ако нямах лоши сънища“ ще можете да гледате на 22 февруари (четвъртък) от 19:00 часа в Театър Азарян. В ролите се превъплъщават популярни лица от телевизионния екран като Александър Кадиев и Моню Монев, както и въздействащите актьори: Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев. „Ако нямах лоши сънища” е неизменна част от задълбочените дългогодишни търсения на Лилия Абаджиева върху Шекспир.
 

24 ФЕВРУАРИ /СЪБОТА/
HYSTER
Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс
24 февруари | събота | 19:30 ч.
спектакъл на Младен Алексиев
сценография и костюми: Златна Михайлова
авторска музика: Калин Николов
асистент-режисьор: Росица Младенова
асистент-драматург: Пламен Харманджиев
графичен дизайн: Стоян Атанасов
изпълнителен продуцент: Светлозара Христова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов
с участието на Ана Табакова, Анна Манолова, Васил Читанов
HYSTER - спектакълът на режисьора Младен Алексиев, е едно от най-новите заглавия в програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В края на изминалия сезон представлението бе изиграно на две премиерни дати.
HYSTER е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгори-тъм в деня на всяко негово представяне пред публика. HYSTER е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в Google News преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното.
Спектакълът е копродукция на Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Програма „Култура“ на Столична община.
Реализиран в партньорство с LINDA, Дерида Денс Център, Concept Studio, Athlon
 
На 24 февруари (събота) от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото” е представянето на новата поетична книга на Атанас Янев – „Лазурът се разлисти”, която излиза в каталога на издателство „Литературен форум”.

 
28 ФЕВРУАРИ /СРЯДА/
Ужасно смешна, малко тъжна и страшна, е пиесата с участието на Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев – „За теб“, която ще можете да гледате на 28 февруари (сряда) от 19:00 часа в Театър Азарян. Спектакъл, написан специално за тези актьори. Пъзел от думи, тайни и преживявания, вдъхновен от истинския живот. Режисьорът на постановката Петър Кауков успява да преведе актьорите през нелекия текст и да ги мотивира да бъдат напълно откровени. Те от своя страна показват класа и смелост, жонглирайки с човешките страхове, слабости и болки и от тях произвеждат материя, която истински вълнува. Пиесата има номинация за Икар 2015 на САБ за драматургичен текст и номинация за Аскеер 2015 за съвременна българска драматургия. Автор: Яна Борисова; Режисьор: Петър Кауков; Сценограф: Никола Тороманов.