ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 19-25 ЮНИ

19 Юни, 2017

19 юни /понеделник/
Второто издание на Фестивала на италианското кино в България ще се състои от 19 до 23 юни в София. Област Пулия ще представи пред българската публика свои върхови постижения в киното, еногастрономията и туризма. Събитието се организира от Италианската търговска камара в България, след големия интерес проявен от страна на българската публика към миналогодишното първо издание на фестивала, а Националният дворец на културата отново е партньор на инициативата.
 

20 юни /вторник/
Във вторник от 9:30 до 13:00 часа в клуб „Перото“ ще се състои дискусия по темата за бежанците, организирана БЧК и Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН). Събитието е с покани.

Книгата „Облакът на моите мечти“ с автор Боби Ейнджъл ще бъде представена във вторник (20 юни) от 19:00 часа в клуб „Перото“.
 
CONCEALED PARTY
Международна програма „Мигриращото тяло” и Фестивал „Етюди и приятели” @ ДНК
20 юни | вторник | 19:30 ч.
концепция и режисура: Тана Манева
композитор и Live Electronic:  Рикард Боргард
сценография и костюми: Юлиян Табаков
светлинен дизайн: Андерш Шорти Ларсон
видео анимация: Лена Рами
гост: Зураб Ртвелиашвили
изпълнение: Тана Манева
„Зад всичко, което виждаме, се крие нещо друго. Винаги имаме стремежа да виждаме скритото отвъд видимото.” Рене Магрит
Concealed Party се гмурка в подсъзнанието, процес, който започва от нулата - интуитивен, абстрактен и нерационален. От хаоса се ражда редът. Concealed Party отваря врата между два свята – реалния физически и вътрешния неразгадаемо приказен  свят. Интерпретацията на японския танц Буто, която Тана Манева прави, е впечатляваща. Всичко може да се случи; светлата и тъмната страна на човека приемат форма непосредствено пред нас. Тана изследва личността в маскарада на нарцисизма, като разкрива пукнатините, които често остават невидими за останалия свят. Страховете, несигурността и несъвършенствата на съвременната жена - борба, която всички разпознаваме.
Тана Манева завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София, България. Тя учи Буто в Subbody Butoh School в Дхарамсала при японския учител Rizome Lee. Преди заминаването си за Стокхолм, Швеция през 2001, Тана работи в различни български театри. Тя е един от основателите на артистичната група „Театър за нови форми” (София), с която пътува из цяла Европа. Тана Манева развива свой собствен сценичен език, смесица между Буто, пърформанс и театър. Една от големите теми, с които се занимава, е човешкото его и личност противопоставени на вътрешния свят на сенките. Заедно с композитора Рикард Боргард тя работи по ралични проекти в Театър Гильотин, Швеция, както и на много други места по света. През 2013 г. основава в Стокхолм собствената си арт платформа Сахайо Продъкшън Група.
Билети:  10|8 лв.
 

21 юни /сряда/
Представяне на книгата „Имена от творческата плеада“ с автор Валентина Михайлова ви очаква в сряда (21 юни) от 18:30 часа в клуб „Перото“.
 

22 юни /четвъртък/
На 22 юни от 19:30 часа в зала 1 на НДК Фондация Орлин Анастасов представя оперите „Селска Чест“ и „Палячи“ в една вечер – две опери, които съчетават южния италиански темперамент, автори и костюми заедно с типичната ревност изразена чрез драматични ноти и жестове и често с фатален край.

Проектът „ProTotype“ ще бъде представен на 22 юни (четвъртък) от 10:00 до 12:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Събитието е с покани.

Книгата на издателство „Кибеа“ „Размисли на Сенсей Стефан Хинков за бойните изкуства" от д-р Добромир Друмев ще бъде представена в на 22 юни от 18:30 часа в клуб „Перото“.  
 

ВИСОКО ТАМ ГОРЕ
Фестивал „Етюди и приятели” ДНК
22 юни | четвъртък | 19:30 ч.
Театрално представление по текстове на Анна Ахматова, по повод 50 години от смъртта й.  
идея : Крум Янков и Кателина Кънчева
режисура: Крум Янков
визуална среда : Момчил Алексиев
с участието на : Кателина Кънчева, Силвия Станоева, Галина Борисова
музика : Артур Лурие – Concerto Spirituale
костюми:Vintage.bg
плакат: Лада Янкова
пиар: Преслава Преславова
С подкрепата на Национален фонд "Култура" и РКИЦ
„Ние, които сме застанали на тънкия връх на настоящето и гледаме в миналото, наречено сребърния век – революцията – терорът – голямата война – милиони жертви – разбираме това като налудничава фантазия, всичко отдалечено по време или на разстояние от нас е нереално насред нашия охолен живот.
Попитали Анна Ахматова може ли да опише това и тя отговорила: Мога!
Можем ли днес да разберем една биография започнала с карети, екипажи и шумоленето на роклите в града на Достоевски и завършила в Ленинград”.
„Ние ви каним не на история от миналото – то не ни принадлежи, каним ви да станете част от една история за нас самите. Поезията е образ на света какъвто е бил – е – и ще бъде” . ( Крум Янков)
Билети:  10|8 лв.
 

23 юни /петък/
Загърбвайки лукса и удоволствията на уседналия живот, осемнадесет авантюристи се събират в екипажа на ветроходната яхта УНИЦЕФ. Дни наред те понасят крайно спартански условия, за да участват в единствената околосветска регата за аматьори. Всичко това в книгата на Йордан Колев – „От Рио до Кейптаун“. Представянето ѝ ще бъде в петък (23 юни) от 18:30 часа в клуб „Перото“.
 

24 юни /събота/
В събота от 7:00 до 11:00 часа Литературен клуб „Перото“ по традиция ще посрещне екипът на „Библиотеката“ – предаването за книжна култура в ефира на БНТ. Достъпът е ограничен.
 

25 юни /неделя/
КОРАБЪТ НОЩ
25 юни 2017 | 19:30  ч.
 
по текстове на Маргьорит Дюрас
участват: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева
превод: Мария Георгиева, Албена Стамболова
сценична версия: Яна Борисова и Стилиян Петров
режисьор: Стилиян Петров
сценограф: Венелин Шурелов
костюми: Елица Георгиева
музика и саунд дизайн: Иван Шопов
изпълнителен продуцент – Ростислава Генчева
помощник-режисьор – Михаил Жекунов
фотография и рекламна визия: Явор Веселинов
Билети: 20 | 18 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg
В „Корабът Нощ“ режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.
Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.
„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичният сън на човека.
Кой е този глас? Откъде идва?
Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.
Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия отправена към Ерос – единственият там Бог.
От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество.
Има еротична тайна.
И човек в еротичен бяс.
Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна.“
Стилиян Петров
„Дюрас! Ярка, категорична, спонтанна, безотговорна и абсолютно искрена в това, което казва. Пише объркано, синкопирано, без да спазва никакви правила. Ясно и вярно е само за адресата, към когото е отправено. И за тази, която го е писала. Всички останали – ние, които я четем, сме застанали между тези двама души, пометени от тяхната история! Това е Маргьорит Дюрас, в това е талантът и уникалността й. Да допусне читателя в собствената си емоционална стихия, без да му обяснява, без да го води, без да се оправдава. Оставя го да чувства... без той да разбира всичко. Текстовете й са усещания и гласове. Текстовете й трябва да бъдат изречени и чути. Да бъдат преживени. През целия си живот Дюрас казва на някого: ти си ми....ти си авторът на всичко! Ние не знаем кой е той, но тя знае...
Любовта е голямата й тема. Любовта е голямата тема по принцип. Любовта е темата, която не спираме да развиваме, да изследваме и да гадаем: какво е точно тя? Колкото и да настояваме обаче, така и никой не успя да отговори на този въпрос. Затова не спираме да опитваме със същата страст, както са го правили всички преди нас. През текстовете си Маргьорит Дюрас пита настойчиво: какво ни донесе дотук, че говорихме за любовта с изумление и трепет?!
„Корабът Нощ“ е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, които се превръщат в мощни оръдия и, без да влизат в битка, ни разказват за тези неща, които досега прошепвахме, а може би е трябвало да изкрещим. „Корабът Нощ“ е опит за споделено преживяване. То ще се случва и няма да се случва, но смисълът му е в нуждата да се изпита непреживяното...
„Корабът Нощ“ е поклон към великите, обречени, любовни истории, благодарение на които са родени произведения, направили света по-красив.“
Яна Борисова
 
Концерт на музикална школа „Music Art Center“ ви очаква в неделя (25 юни) от 18:30 часа на сцената на зала 42.