ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДПРЕМИЕРА НА "АКО НЯМАХ ЛОШИ СЪНИЩА" - АВТОРСКИ СПЕКТАКЪЛ НА ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА

5 May, 2017

ПРЕДПРЕМИЕРА: 23 май 2017 | 19:30 ч.

участват: Александър Кадиев, Антъни Пенев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Илиян Пенев, Моню Монев, Никола Додов

сценография и костюми: Васил Абаджиев

музикална картина: Лилия Абаджиева

фотограф: Иван Абаджиев

Билети: 15|12 лв.

(На касите на Билетен център, НДК и в ticketportal.bg)

 

На 23 май от 19:30 ч. ще се състои предпремиерата на най-новотозаглавие от програмата на Театър Азарян – „Ако нямах лоши сънища“на Лилия Абаджиева, единот най-задълбочените и интересни български театрални режисьори.

Впечатляващият спектакъл анализира и се вглежда в Шекспировия художествен свят. Лилия Абаджиева, заедно с деветимата актьори сценографа Васил Абаджиев, създава калейдоскоп от текстове на Уилям Шекспир, поставени в логиката на театралната лексика, която режисьоркатаразвива през годините.

Бих желалаобект на нашето изследване да са проявленията на душата по Аристотел, респективно – проявленията на етическите добродетели в различни обстоятелства и изпитания, които предлагат „стрелите на свирепата съдба.”

Ще опитаме да проследим как се получава това съчетание на състрадание и удивление, в което тогавашнатакритична мисъл (на Елизабетинската епоха)е виждала същината на трагичното, поправяйки доста сполучливо Аристотеловата формулировка: състрадание и страх.

Кое е това, което би могло да се отъждестви с катарзисили пречистване?Възможен отговор е: едновременното чувство на облекчение и прозрение, че страданията имат своето необходимо място в свят, в който властва не само сляпата каузалност или случайност, а едно морално начало (което в края на краищата се налага).

Колкото по-голяма е прàвата между възторга ни от човека и съзнанието ни, че той ще загине, колкото повече се удивляваме на човешката му сила, на величието на онова начало, което го погубва, толкова по-силно преживяваме трагедията.“

Лилия Абаджиева

 

Премиерата на „Ако нямах лоши сънища“ ще е бъде през новия театрален сезон на Театър Азарян.