ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПЪРВИ МАРАТОН ПО ИЗКАЧВАНЕ НА НДК И СПОРТНО ОРИЕНТИРАНЕ В ДВОРЕЦА ПРЕДСТОИ ПРЕЗ ЕСЕНТА

28 Юни, 2018

Националният дворец на културата ще организира през есента маратон по изкачване на сградата и спортно ориентиране в Двореца. Това обяви Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, по време на пресконференция за премиерата на филма „Един ден на Витоша”, която ще се състои на 2 юли в кино „Люмиер Лидл” от 19.00 ч. Той уточни, че подобни инициативи има по цял свят и те обикновено са в подкрепа на значими обществени каузи.

Лентата „Един ден на Витоша” е запечатала щафетен супермаратон, който се реализира на 14 април тази година с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов и в компанията на известни спортисти като Боян Петров, Веселин Овчаров, Кирил Николов – Дизела, Станилия Стаменова, Илко Илиев, Николай Петков, Антония Григорова и др. Инициативата имаше благотворителна цел – да подпомогне кампанията „Витоша – достъпна за всички“ на Природен парк „Витоша“ и да набере средства за изграждане на алея и спортна площадка в местността „Игликина поляна“ за хора с физически увреждания.

Като подкрепа на каузата и в унисон с кампанията „re:НДК-Рециклирай. Културно е!”, както и с политиките на Двореца  за улеснен достъп за хора с увреждания, НДК за пръв път в историята си организира маратон по изкачване на сградата и спортно ориентиране в Двореца, който ще започне отвън пред сградата и ще завърши на покрива й. „От покрива на сградата се разкрива прекрасна гледка към Витоша”, поясни Борислав Велков. „Всъщност Витоша започва символично от НДК, те са в непрекъсната симбиоза”, добави той. Велков поясни, че сградата е с внушителните  123 000  m² площ, разгърната на 8 етажа и 3 подземни нива и съвсем не е за подценяване от спортна гледна точка. Събраните средства от инициативата ще бъдат дарени отново в подкрепа на кампанията „Витоша – достъпна за всички“ за панорамна площадка или друго подобно съоръжение.

Премиератана „Един ден на Витоша” е със свободен вход, но пред салона ще има кутия за дарения, за да може всеки, който желае, да подкрепи благотворителната кампания. Банковата сметка и DMS номера са активни до края на годината.
Щафетният супермаратон „Един ден на Витоша“ беше организиран от Спортен клуб "Вертикален свят" и Дирекция на Природен парк „Витоша“. Инициативата, както и заснемането на филма, са подкрепени от Фондация София 2018 - Европейска столица на спорта.